PUBLICITAT

Prova per dotar de banda ampla refugis de muntanya del Pirineu

  • L'experiment s'inicia amb els edificis del Parc d'Aigüestortes
  • Ausàs ho posa d'exemple de l'extensió d'Internet a tots els racons
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
El refugi de Conangles, a la Vall d'Aran, ahir. Foto: ACN

El conseller català de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va presentar ahir la prova pilot per dotar d'Internet de banda ampla set refugis d'alta muntanya a l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Amb la novetat, aquests refugis del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i Aran podran millorar aspectes de la seva gestió del dia a dia, a més d'accedir en temps real a les prediccions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ha col.laborat amb Governació en el desenvolupament del pla. Concretament, l'experiment s'ha iniciat amb els refugis Colomers (Salardú), Ernest Mallafré (Espot), Pla de la Font (la Guingueta d'Àneu), Saboredo (Tredòs), Ventosa i Calvell (Boí), Era Honeria (Canejan) i Conangles (Viella i Mijaran). A partir del mes de setembre, després d'avaluar la prova pilot, s'estendrà el servei a la ciutadania i serà disponible per als usuaris que el vulguin contractar de manera particular.

Ausàs va explicar que aquesta prova pilot "és un pas més en el procés d'extensió que estem duent a terme a Governació des de fa quatre anys". L'objectiu: "Dur la banda ampla a indrets del país que, fa molt poc, no tenien accés a les noves tecnologies ni perspectives de tenir-ne". Ausàs es refereix a "zones no urbanes, indrets als quals difícilment hi arriben les inversions privades, per garantir que les zones rurals tinguin eines que evitin la seva despoblació i els ajudin en la seva promoció econòmica".

DOS MILIONS
El conseller va agrair la voluntat de l'SMC de fer extensives les seves "magnífiques eines informatives als refugis, tot contribuint a fer més segura la muntanya". Ausàs va anunciar a Conangles una partida de dos milions d'euros per dotar de banda ampla tots els nuclis del Pirineu de més de deu habitants abans de finalitzar aquest any. El sistema que s'utilitzarà serà el mateix que als refugis d'alta muntanya: via satèl.lit.

Genís Roca, guarda del refugi de Conangles, va explicar a l'ACN que amb l'accés a Internet de banda ampla podran millorar aspectes en la gestió del dia a dia com tot el relacionat en reserves, a més d'accedir en temps real al temps. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT