PUBLICITAT

Moncho evocarà a la capital mig segle de boleros

  • El cantant català protagonitza dissabte al Centre de Congressos el primer memorial Antoni Rogel
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Moncho, el maig del 2010 al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Foto: EL PERIÒDIC

Potser sí que té raó el Joaquín Sabina de La canción de la noches perdidas i el bolero és la més mentidera de totes les balades que es fan i es desfan. Però dóna gust deixar-se enredar –¿oi que sí?– en segons quines mentides. Especialment en els d'una vaca reconsagrada del gènere com ho és Ramon Calabuch, Moncho, el rei del bolero, que dissabte a la nit protagonitza al Centre de Congressos de la capital la Nit del bolero solidari. Es tracta de la primera activitat pública organitzada per la Fundació Antoni Rogel, entitat constituïda a l'abril en memòria del traspassat expresident de l'Associació de Minusvàlid i de la Federació d'associacions de persones amb discapacitat, amb l'objectiu de recaptar fons per ajudar els discapacitats.

Moncho (Barcelona, 1940) recalarà a la capital directament arribat de Miami, on va cantar la setmana passada, i acompanyat –és clar– d'una orquestra cubana. Cal supoar que el rei del bolero repassarà al Centre de Congressos el primer mig segle de carrera artística, que va celebrar oficialment el 2010 amb un monumental concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Atenció al repertori d'aquest coetani del gran Peret, deixeble confès de Lucho Gatica i col·lega de Joan Manuel Serrat, amb una trentena llarga de discos al sarró i tres centenars de temes enregistrats, i que ha inscrit el seu nom en la història del bolero amb peces immortals com ara Llévatela i Házmelo otra vez.

Aquesta és la llegenda viva del bolero que ens visitarà dissabte, el mateix que a principis dels anys 90, i després de tres decennis de trajectòria, va fer un salt mortal amb tirabuixó i es va atrevir a debutar en català: va ser al disc Paraules d'amor, experiència que després ha repetir amb ¿On és la gent? (2003) i I tant que sí (2005). A banda de Serrat, de qui ha versionat ¿Per què la gent s'avorreix tant?, Això que en diuen estar enamorat, Me'n vaig a peu i Pare, entre d'altres, Moncho ha cantat duets amb Dyango, Elíades Ochoa, Alejandro Sanz, Ketama, Mayte Martín, Sergio Dalma i Nina, que no està malament. L'últim disc, El tío Moncho, el arte del bolero, data del 2007 i s'hi va envoltar d'altres patums de la cançó, des de Diego el Cigala fins a Lolita, Niña Pastori i Tomatito. Quasi res. I dissabte, al Centre de Congfressos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT