PUBLICITAT

Més emprenedors a les àrees rurals, però els sous són pitjors

  • Una enquesta constata que els joves tenen iniciativa, però han d'anar-se'n
  • La majoria creu que a les àrees poc poblades hi ha més qualitat de vida
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Uns joves treballen en un camp malmès per les pluges. Foto: RAMON GABRIEL

La població més emprenedora a Catalunya es troba actualment a les zones rurals. Aquesta és una de les conclusions de la cinquena Enquesta de Percepció impulsada per la Fundació del Món Rural (FMR).

En contra del que se sol creure, el percentatge de població que ha considerat posar un negoci o que ja en té un de propi és més elevat a les zones rurals que no pas a les urbanes. Tanmateix, més de la meitat dels enquestats creuen que és a les zones urbanes on hi ha més possibilitats d'èxit. Els joves són el grup d'edat que més intenta crear un negoci al seu municipi (26,5%). Això contrasta, però, amb l'evidència que molts joves abandonen els pobles principalment per motius de feina i d'oportunitats laborals i personals. Així mateix ho pensa el 88% dels catalans.

D'altres indicatius interessants de l'enquesta són, per exemple, que el 80% creu que costa més arribar a final de mes a les zones urbanes que a les rurals. Tot i això, el 72% sosté que els salaris són força més baixos al món rural. Una altra diferència és que a l'interior del país la principal despesa ja no és l'habitatge, sinó l'alimentació, si bé en tots dos casos les dues despeses comporten pràcticament el mateix esforç i s'emporten tots sols dos terços dels ingressos familiars.

"La percepció és que resulta més fàcil crear una empresa al món rural, i la realitat és que hi ha més esperit emprenedor i gent que hi té el seu propi negoci", segons afirma el secretari general de Medi Rural, Xavier Castella.

LA PAGESIA
Un altre motiu per a la reflexió és que el 67% dels enquestats consideren que la crisi ha afectat més al sector agrari que d'altres sectors. Castella lamenta que "hi ha hagut una pressió per reduir preus que ha afectat el pagès".

Pel que fa als valors, el 78,8% dels enquestats atribueixen al món rural més sentit de col.lectivitat, més respecte pel medi ambient i per les persones i un estil de vida més tranquil. Això fa que la gran majoria creguin que la qualitat de vida a les àrees poc poblades tendeix a millorar, si bé el 27,2% creuen que, ben al contrari, ha empitjorat.

Fins al 31,4% d'habitants de zones urbanes ha considerat l'opció de canviar de municipi, i d'aquests el 70% aniria a un municipi més petit, quan l'any passat era el 58%. Tot i això, un 36% no ho faria principalment per motius de feina.

També és remarcable la bona valoració de l'accessibilitat i de la qualitat dels serveis que hi ha al món rural, ja que prop del 60% els valora com a molt bons o bons; excepte el transport públic i la seguretat. L'oferta cultural i la sanitat són els més ben valorats amb relació a la qualitat. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT