PUBLICITAT

Consum detecta irregularitats en la carn de boví d'importació

  • UP creu que la inspecció confirma la seva denúncia sobre la venda al detall
  • De les 2.800 peces controlades, la meitat no mostraven tota la informació
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un carnisser trosseja una part de vedella. Foto: EL PERIÒDIC

Unió de Pagesos de Catalu- nya ha afirmat que la campanya d'inspecció d'etiquetatge de carn de boví, realitzada per l'Agència Catalana de Consum, ha deixat al descobert "l'escàs grau de compliment de la normativa europea". UP conclou que es confirma la denúncia reiterada que havien fet sobre la venda al detall.

Aquesta és una queixa que s'ha expressat els darrers anys, per exemple, a la Fira de Primavera de la Seu per part dels criadors de Vedella dels Pirineus. Concretament, exposaven als responsables d'Agricultura que mentre els ramaders locals accepten seguir criteris de qualitat molt estrictes, a Catalunya hi arriba molta carn d'importació a la qual no se li exigeix bona part d'aquests requisits. Com a conseqüència, Unió de Pagesos demana a Consum que insisteixi en fer complir la normativa per tal que els consumidors puguin decidir entre adquirir carn produïda a Catalunya o bé importada de fora de la Unió Europea.

Els ramaders apunten que hi ha diferències substancials pel que fa a la seguretat alimentària, el benestar animal i la protecció del medi ambient. A la vegada, s'ofereixen a col.laborar amb els representants del comerç perquè en siguin conscients.

Segons els resultats de la campanya d'inspecció realitzada per Consum durant l'any 2009, el 57% dels venedors al detall de carn bovina incompleixen la normativa europea sobre etiquetatge. D'un total de 362 actuacions a supermercats, mercats municipals i comerços al detall, 207 establiments presentaven incompliments en l'etiquetatge del producte. Pel que fa a la quantitat de peces inspeccionades (2.780), el 46% (1.285) estaven etiquetades de manera in- correcta.

LES CAUSES
Les causes dels incompliments són la manca d'informació sobre l'origen del producte, la denominació, l'edat de sacrifici de l'animal o el preu per quilo. El sindicat celebra que es demostri empíricament l'alt grau d'incompliment ja que és un primer pas perquè el consumidor sàpiga que té dret a informar-se i, per tant, a escollir el producte que compra.

Unió de Pagesos recorda que la carn de boví produïda a Catalunya s'obté sota una normativa estricta que, a més de garantir la seguretat i la qualitat alimentàries, exigeix que els sistemes productius siguin respectuosos amb el medi ambient i amb el benestar animal.

La necessitat de fer complir la normativa europea en matèria d'etiquetatge, orientada a garantir la màxima traçabilitat del producte boví des de la granja fins al consumidor final, ha estat una petició reiterada que Unió de Pagesos ha fet palesa mitjançant mobilitzacions recents i en les propostes plantejades en el debat monogràfic sobre el sector que va celebrar el Parlament el març passat. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT