PUBLICITAT

Trivium, refundat de dalt a baix

  • El Comú en retalla el pressupost un 56%, prescindeix de sis dels nou professors, i envia un ultimàtum als tutors
A. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La consellera Maria Servat, el cònsol menor, Manel Torrentallè, i el director de Cultura, Jordi González de Alaiza Foto: TONY LARA

Aprofitant que tothom està de vacances –començant per la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil– el Comú va fer pública ahir en roda de premsa la decisió sobre l'espinós afer Trivium: ja saben, l'escola laurediana de música, dansa i teatre que arrossega un deute de 175.000 euros i que la corporació va indultar in extremis després d'una tensa reunió amb pares i docents que va tenir lloc el 20 de juliol. Per salvar Trivium, va dir aleshores Gil, s'imposava una dràstica «reorientació» de l'escola, i el pla de xoc detallat ahir pel cònsol menor, Manel Torrentallé, i la consellera de Cultura, Maria Servat, constitueix de fet una refundació total del projecte original. Fins al punt que, com indicaven ahir tant Ester Nadal –un dels quatre tutors de l'escola– com el fins ara cap d'estudis, Francesc Pugès, el nou Trivium només s'assemblarà al vell en el nom. Tants i de tanta magnitud són els canvis decretats pel Comú.

Però anem a pams: d'entrada, la corporació ha retallat un 56% el pressupost conjunt de Trivium i la Trapa, que passarà dels 263.000 euros el curs passat als 116.000 el que començarà l'octubre. Una cura d'aprimament que ha tingut les primeres víctimes en el claustre: només es renovarà el contracte –per curs, i que vencia el 15 de juliol– a tres dels nou professors. Servat no va concretar noms, així que els interessats ja poden començar a fer travesses. Però com que el Comú vol que hi hagi sis docents, els tres que falten els anirà a buscar a les escoles, aules i tallers de música, dansa i teatre d'altres parròquies. Per estalviar despeses i mancomunar serveis, va dir Servat.

L'efecte positiu de la retallada pressupostària serà la consegüent reducció de la matrícula –fins ara pujava a 132 euros– i de les quotes mensuals, que oscil·laven entre els 49 i els 93 euros. Ni Servat ni Torrentallé van concretar tampoc la quantia en aquest punt: només van avançar que seria «significativa», amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'alumnes i fer-la assequible al sector de població que –segons els consta– no es podia permetre els antics preus. Els més elevats, d'altra banda, entre les escoles homòlogues del país. És clar que Trivium era l'única que impartia les tres disciplines a tots els alumnes.

De fet, aquesta interdisciplinarietat era el segell, fet diferencial, la marca d'aigües de l'escola laurediana. I quedarà tocat de mort si finalment prospera el pla del Comú perquè, amb el mateix objectiu d'incrementar les inscripcions, a partir del curs que ve els alumnes es podran matricular d'una, de dues o de les tres disciplines, i no només de totes tres com era fins ara obligatori. Paral·lelament, es reduiran les hores lectives els dies laborables, i se suprimiran els tallers que fins ara tenien lloc el dissabte. Per acabar la bateria de mesures, el Comú ha instat els tutors de Trivium –Gerard Claret, tutor de música; Antoni Góimez, de dansa contemporània; Guillermina Coll, de dansa clàssica, i Nadal, de teatre– que acceptin una substancial rebaixa dels emoluments que cobren actualment, 12.000 euros anuals per barba. Una altra vegada, Servat va evitar baixar al detall: no va dir quina ha sigut exactament la proposta que se'ls ha fet arribar. Però tal com ho explicava, va sonar a ultimàtum: «Voldríem que continuessin amb nosaltres; si no és així, ho lamentarem».

El comú, «compromès» amb trivium / No van faltar, és clar, les declaracions de bones intencions: segons la consellera, la reestructuració s'ha covat durant molt de temps i conjuntament amb totes les parts, pares i docents inclosos. I la solució adoptada demostra, segons Torrentallé, el compromís del Comú amb la cultura i la voluntat de «reorientar i de fer sostenible» Trivium. Perquè –va dir– «el Comú hi creu». L'objectiu, a més –i sempre segons el cònsol menor– és que el nou Trivium tingui una llarga vida. No és –sembla– un pegat conjuntural: «Però això dependrà del nombre d'alumnes que s'hi matriculin. Segons la resposta, potser el curs que ve ho hem de tornar a reorientar». D'entrada, Trivium arrencarà l'octubre amb els 38 alumnes que ara mateix ja hi estan inscrits –com que s'establiran nous preus, se'ls retornarà a les famílies la quota que ja havien avançat– i allargarà a més la matrícula durant tot el setembre. Una refundació en tota regla, en fi, que el Comú va comunicar ahir mateix per correu electrònic a les famílies.

Fins aquí, tot era de color de rosa. Resulta, però, que tant Pugès com Nadal es van assabentar del nou rumb de Trivium a través de la trucada d'EL PERIÒDIC, i que tots dos es van mostrar sorpresos pel full de ruta establert pel Comú: «Ens havien dit de reunir-nos després de la Festa Major, però no ens van arribar a convocar. I fins ara», diu l'excap d'estudis. Pugès desconeixia quins seran els professors agraciats amb la continuïtat, i quins els defenestrats. I reconeixia així mateix que el pla del Comú va molt més enllà que la proposta elaborada setmanes enrere amb els tutors, que preveia una retallada de 100.000 euros i eliminar dues de les nou places de professor. El Comú retalla 147.000 euros i sis docents.

Ara bé, la corporació ha anat tant enllà que ha acabat desvirtuant –opina– el projecte original de Trivium en liquidar la interdisciplinarietat que –insisteix–en distingia el projecte pedagògic. Com diu Nadal, «Trivium no és només un nom; és un concepte coherent que hem desenvolupat al llarg de cinc cursos i amb un cos docent cohesionat». La tutora, que va evitar fer més declaracions fins conèixer de primera mà la proposta del Comú, va dedicar una última reflexió al timing amb què ha treballat la corporació: «Que després de tot el curs per buscar-hi una solució s'hi hagin posat a l'agost, amb tothom de vacances, és com a mínim incòmode. Com a mínim».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT