PUBLICITAT

Només 50 de 6.900 empreses han presentat els comptes del 2009

  • No dipositar els números de l'any passat impedirà inscriure res al registre
  • López assegura que la majoria de societats aprova els comptes al maig i al juny
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López i Valera, a la presentació d'ahir a l'edifici administratiu del Govern. Foto: TONY LARA

De les 6.900 empreses que tenen l'obligació de presentar els comptes anuals, només una cinquantena els ha dipositat a hores d'ara al registre. Si el 31 de juliol --com a data límit-- les empreses obligades no han presentat els números de l'any passat, no podran fer cap tipus d'inscripció al registre de societats. Amb tot, el ministre d'Economia i Finances, Pere López, va treure ferro a la qüestió argumentant que la pràctica de la majoria de societats és aprovar els comptes durant els mesos de maig i juny, fet pel qual és normal que el dipòsit al registre s'endarrereixi fins a principi d'estiu.

López va recordar que les empreses tenen l'obligació de dur una comptabilitat conforme a la normativa des de l'1 de gener de l'any passat i que, per tant, l'obligació de dipositar els comptes no pot agafar ningú desprevingut. A més, el ministre va explicar que aquelles empreses que no dipositin els comptes de l'any passat no podran dur a terme cap tipus d'inscripció al registre de societats. D'altra banda, per poder presentar els comptes d'aquest any caldrà prèviament haver entrat els de l'any passat, ja que la llei obliga a fer una comparativa entre els números d'un any i els de l'any immediatament anterior. Tot plegat fa que, tot i que no presentar els comptes no comportarà sancions aquest any, sí que acabarà motivant una multa l'any vinent, un cop el règim sancionador hagi entrat en vigor.

Malgrat que 50 empreses de 6.900 sigui una proporció ínfima, el titular d'Economia i Finances ho va argumentar explicant que la pràctica de la majoria de societats és entrar els comptes en els últims dies del termini. "Moltes empreses celebren durant el maig i el juny les reunions per validar els comptes de l'any anterior i, per tant, és normal que la comptabilitat no es presenti fins a final de juny o juliol". La llei permet validar els comptes durant els sis primers mesos de l'any i dóna un termini addicional d'un mes per dipositar-los al registre. Per tant, l'últim dels terminis expira el 31 de juliol, amb l'única excepció de les empreses --com és el cas de les estacions d'esquí-- l'exercici comptable de les quals no coincideix amb l'any natural, que tenen temps fins al 30 de novembre.

TOTHOM PER SOBRE DE 100.000 EUROS
El Ministeri d'Economia i Finances va insistir ahir que totes les societats i persones físiques que duguin a terme activitats empresarials o professionals tenen l'obligació de portar una comptabilitat d'acord amb la llei. Ara bé, només tenen l'obligació de dipositar els comptes al registre de societats mercantils aquelles empreses que facturin més de 100.000 euros a l'any, però això no exonera de portar la comptabilitat a aquelles empreses amb una xifra de negoci anual per sota d'aquest llindar.

D'altra banda, aquelles societats, empresaris o professionals que facturin menys de 250.000 euros anuals es poden acollir al règim simplificat previst al Pla general de comptabilitat. Poden formular el model de comptes anuals abreujats aquelles empreses en les quals concorrin dues de les tres circumstàncies següents: que el total d'actiu no superi els 3,6 milions d'euros, que la xifra de negoci anual sigui inferior a 6 milions d'euros i que el nombre de treballadors no passi de 25. Així ho estableix el redactat definitiu de la llei de comptabilitat que es publica avui al BOPA. [email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT