PUBLICITAT

L'empresari acusat a 'Emperador' va blanquejar cinc milions d'euros

  • El jutge Fernando Andreu no el va deixar sota fiança per evitar que busqués refugi al Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels registres contra la trama xinesa Foto:OHGER BENNEWITZ

El cas contra el blanqueig de diners per part de la màfia xinesa continua endavant. Si el dilluns el jutge Fernando Andreu va acabar la primera ronda d'interrogatoris, ahir es va dir que l'empresari andorrà Oriol Mestre, per a qui va dictar presó sense fiança, es trobava en plena col·laboració amb un altre pres de la causa, Rafael Pallardó, i que no es va donar la possibilitat de llibertat sota fiança per evitar que fugís cap a Andorra, segons van explicar fonts judicials.

Les mateixes fonts van apuntar que el jutge, a instàncies de la fiscalia anticorrupció espanyola, van demanar a Andreu que Mestre no sortís amb fiança, ja que a més de la nacionalitat espanyola i residir al Principat, també en té passaport andorrà. Segons les mateixes fonts, es pressuposava que l'empresari podria haver volgut pujar a Andorra per emparar-se en la protecció per als ciutadans nacionals que existeix amb la Llei Qualificada d'Extradició. I perquè des del Principat no s'extradita als seus nacionals, informació recollida ahir a El Periódico.

A més, existeixen proves que afirmen que Mestre havia blanquejat cada divendres 90.000 euros, en un període llarg de diversos mesos. Així fins a un total de cinc milions d'euros, que és el que pesa en la seva detenció.

Aquest empresari, juntament amb el barceloní Pallardó, formaven part del grup conegut com els intermediaris que utilitzaven el sistema de compensació. Aquest consistia en empresaris espanyols que transferien diners a la Xina a partir de paradisos fiscals a canvi de que els xinesos els hi donessin els diners en efectiu, a més de la seva comissió.

Encara no se sap rés més de possibles detencions al Principat. L'altre implicat a la trama buscat per Espanya, S. F. G., treballador a la banca del Principat, no ha sigut detingut i des de les autoritats s'ha recordat que l'article 14 de la Llei andorrana avisa que les odres d'extradicions no són vàlides per a ciutadans nacionals del país.

No és Andorra l'únic país que es troba en una situació d'investigació d'aquest caire. També Suïssa està sent investigada per la possibilitat d'haver allotjat empresaris que traslladaven diners des d'allà.

Inspeccions als basars / D'altra banda, en la segona onada d'actuacions a l'operació Emperador, la policia va començar a investigar basars xinesos i a mirar els permisos de treball dels ciutadans procedents del país asiàtic. Als autos del jutge es revela que la xarxa està implicada en matrimonis concertats i prostitució.

Ara, s'espera la segona ronda d'interrogatoris. Durant la primera fase, que va acabar dilluns, el jutge Andreu va ordenar l'ingrés en presó incondicional del presumpte cap de la trama, l'empresari xinés Gao Ping, que es va negar a declarar davant el jutge. Han comparegut davant el jutge 91 arrestats. Amb 48 persones en presó incondicional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT