PUBLICITAT

Llum verd de França a la signatura del Conveni de no doble imposició

  • El Govern anuncia la signatura en les pròximes setmanes del primer CDI amb el país del nord
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca explica els acords del Consell de Ministres en la seva compareixença setmanal. Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu del Govern Jordi Cinca va anunciar ahir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el vist i plau de les autoritats franceses a la signatura del conveni de doble no imposició. De moment no han transcendit els detalls de la rúbrica de l'acord. Cinca es va limitar a assegurar que serà en les properes setmanes i el text serà el mateix que es va aprovar el 4 d'abril de l'any passat. Podria ser que fos ell mateix, en tant que ministre de Finances, qui es desplacés fins a París per a fer-la realitat.

L'Executiu es va congratular per aquest anunci de França com «un pas molt important dins del procés d'obertura econòmica i alhora com un gest de confiança del país veí cap a Andorra tenint en compte que encara no s'ha aprovat el projecte de llei de l'IRPF». En aquest sentit, Cinca va voler desmarcar l'IRPF de la signatura del conveni.

Per a Cinca per tenir els CDI cal «consolidar el nou marc fiscal» perquè «sense aquesta consolidació difícilment aconseguirem que aquest procés d'obertura qualli» .

L'anunci francès és significatiu perquè s'havia escapat els dubtes sobre ei el Govern gal compliria el seu compromís sense un IRPF vigent a Andorra. Mentre que Espanya manté un posicionament més intransigent, França va demanar a canvi introduir una clàusula on s'especifica que es reserva el dret a taxar els residents francesos a Andorra amb la mateixa intensitat impositiva existent a França. El conveni de no doble imposició amb París està pactat, però resta pendent de la ratificació per part del parlament gal.

L'acord amb França va sertancat i rubricat a París el marçde l'any passat. El conveni ha de suposar un important pas endavant per al teixit empresarial del país en posar fi al gravàmen del 34% que l'administració francesa aplica a les societats que exporten serveis al país veí. El nou marc suposarà la plena homologació del sistema fiscal del Principat i, per tant, permetrà a les empreses poder operar amb França sense les retencions a l'origen. Alhora suposa també l'homologació dels impostos directes existents a Andorra i del futur IRPF.

Procés d'obertura / En opinió del ministre d'Afers Exteriors, el CDI és un element clau en el procés d'obertura de l'economia andorrana amb l'objectiu de «posar Andorra en situació de competir». Saboya ha subratllat en diverses ocasions l'agilitat amb que s'han desenvolupat les negociacions des de la demanda d'inici formal de les converses, el desembre del 2011, dinamisme que ha permès tancar, en paraules del ministre, un acord històric «en tot just quatre mesos».

Saboya també va fer referència a que l'acord amb França és un primer pas fonamental i que cal continuar amb la signatura d'acords similars amb altres estats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT