PUBLICITAT

La Duana imposa 85 sancions per contraban els darrers tres anys

  • Bartumeu es mostra preocupat pel descens d'actuacions
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: DUANA

Des del 2010 i fins el 2012, ambdós inclosos, la Duana ha imposat 85 sancions fermes relacionades amb el contraban de tabac. Concretament, 36 corresponen al 2010, 24 al 2011 i la resta de l'any passat. Aquesta darrera xifra encara pot incrementar, doncs n'hi ha que encara s'estan processant. Si es comptabilitzen totes les sancions, el 2010 es van imposar 205 sancions, 150 al 2011 i 82 el darrer any. Així ho va exposar el ministre de Finances, Jordi Cinca, responent a les preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que es va mostrar preocupat pel descens d'actuacions, partint de la premissa –difícilment contrastable– que el contraban es manté estable. Cinca va respondre a la preocupació del socialdemòcrata exposant dos possibles factors: la davallada de les importacions, que «tenen un impacte en les actuacions»; i el descens de les sancions pel mal compliment de la burocràcia duanera.

Les preguntes de Bartumeu es motivaven per la preocupació en veure que els mitjans es fan ressò periòdicament d'actuacions dels cossos de seguretat o duaners dels estats veïns relacionades amb el contraban, i pensant que en la sitaució internacional actual per Andorra «no hi ha lloc a distraccions» en aquest camp. Així, va opinar que mantenint el diferencial de preu «no n'hi ha prou».

El ministre de Finances va replicar dient que no es té control sobre la publicitat que fan els veïns de les seves actuacions, i que els objectius «no són exactament els mateixos». El d'Andorra és la lluita contra el contraban, i «especialment l'organitzat». En aquest sentit, va valorar que la majoria de les accions publicitades pels estats veïns tenien com a protagonistes «turistes».

De totes maneres, va coincidir amb Bartumeu afirmant que «no ens podem permetre veure'ns involucrats en una crisi com la del 1997», i per això es fan controls, es manté el diferencial de preu en el tabac i es col·labora amb les administracions duaneres veïnes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT