PUBLICITAT

DA rebutja debatre la despenalització de l'avortament perquè provocaria un canvi de règim polític

  • La nova pujada dels impostos del tabac suposarà uns ingressos extra d'11,5 MEUR anuals
  • El PS dóna suport a la modificació de la Llei d'immigració malgrat qualificar-la de 'pedaç'
18042013-CONSELL
Els memnres del Govern, aquesta tarda al Consell General. Foto: TONY LARA

El grup parlamentari demòcrata ha votat en contra de la presa en consideració de la despenalització de l'avortament en tres supòsits impedint així el seu debat. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha apel·lat al risc institucional i ha criticat l'inoportunitat del grup parlamentari socialdemòcrata. Per la seva banda, la consellera general socialdemòcrata, Mariona González, ha lamentat que 'no ha servit de res tenir el segon parlament amb més dones', i que s'hagi negat el reconeixement d'aquest dret de les dones sense que el copríncep episcopal s'hagi manifestat al respecte.

La proposició de llei de modificació de l'artícle 108 del Codi Penal, per a la despenalització de l'avortament en tres supòsits, no serà debatuda al Consell General després que els 22 consellers generals demòcrates hi hagin votat en contra, coincidint amb el criteri desfavorable del Govern.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha reconegut que no ha estat una decisió fàcil per al seu grup, i que ha suposat un dilema. Ha dit que en part comparteixen la motivació de la proposició de llei, però que per altra banda cal ponderar la importància del risc institucional que pot suposar.

Baró ha assegurat que és més important l'estabilitat institucional, i que si la proposició de llei prosperés probablement s'hauria de canviar el règim polític del país. A més, ha criticat el que ha conduït al grup parlamentari socialdemòcrata a presentar la proposició quan no ho portaven al seu programa electoral ni ho van plantejar durant la seva legislatura anterior. Així, ha suposat que es pot tractar d'una cortina de fum en moments difícils per al partit, i ha criticat la manca de previsió i de responsabilitat dels socialdemòcrates per no haver contemplat els riscos institucionals.

Per la seva banda, la consellera socialdemòcrata Mariona González, que ha estat l'encarregada de defensar la proposició de llei, ha lamentat que 'el segon parlament amb més dones' no hagi servit per reconèixer aquest dret a la dona a decidir sobre el seu cos en aquests tres supòsits.

González ha recordat els perjudicis que pot tenir per a la dona embarassada, en els tres supòsits que es plantegen, de violació, malformació del fetus o risc per a la dona, el fet de no poder decidir avortar. Per aquest motiu ha demanat a tots els consellers un vot amb convicció personal, i ha assenyalat que 'totes les institucions estan al servei dels ciutadans', i que, per tant, no poden fer endarrerir la voluntat del poble. La consellera també ha lamentat que el grup parlamentari demòcrata hagi aturat la proposició de llei sense que el copríncep episcopal s'hagi manifestat al respecte, i ha criticat que 'facin de Tribunal Constitucional', ja que s'ha apel·lat a la inconstitucionalitat de la proposició com a motiu per rebutjar-la.

Tot i que la consellera també ha recordat les recomanacions internacionals a favor de la despenalització de l'avortament, el conseller Ladislau Baró ha opinat que 'la situació que vol eludir el Consell d'Europa no descriu la realitat andorrana que trobem avui', referint-se als riscos que suposa que les dones hagin d'anar a avortar als països veïns, i que no considera tan greus en el cas del Principat.

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha llegit el criteri desfavorable del Govern a la proposició de llei, que ja va ser publicat i que es basa, igual que el posicionament del grup demòcrata, en l'estabilitat institucional.

Finalment, la presa en consideració de la proposició de llei ha estat rebutjada per 22 vots en contra i 6 a favor.

Després de la votació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha volgut fer una explicació de vot, i ha argumentat la necessitat de reconèixer el dret de les dones a avortar en els tres supòsits en qüestió. A més, ha assenyalat que el Govern s'ha erigit 'intèrpret suprem de la Constitució' suplantant i anul·lant el Tribunal Constitucional, i ha volgut posar de manifest el seu desacord amb el fet que s'hagi rebutjat la presa en consideració de la llei pel possible desacord del copríncep episcopal. Ha argumentat que s'ha invalidat l'article 50 de la Constitució i limitat la potestat legislativa del Consell General, i que 'a partir d'avui només podrà exercir la potestat legislativa si els caps d'Estat no manifesten el seu dret a veto'.

El Consell General ha celebrat aquest dijous una primera sessió a les 15.30 hores per aprovar una nova pujada dels impostos del tabac que s'ha tramitat pel procediment d'extrema urgència. La modificació preveu que la taxa sobre les cigarretes i el tabac espalillat s'incrementi un 10%, mentre que el tabac de picadura s'apugi un 30%, per tal d'equiparar els preus amb els dels països veïns i lluitar així contra el contraban. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha destacat que es tracta de la tercera pujada que es fa durant la legislatura, i que es continuaran fent augments moderats però freqüents perquè el mercat pugui absorbir-ho millor. També ha anunciat que l'increment suposarà uns ingressos d'11,5 milions d'euros en un exercici complet. De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha celebrat que el Govern tingui una política de continuitat envers la lluita contra el contraban, però ha lamentat que aquest projecte de llei no s'hagués presentat fa setmanes, cosa que ha provocat que els empresaris ja hagin incrementat el preu del tabac. Després de l'aprovació d'aquesta llei, a les 16 hores començarà la sessió ordinària prevista per aquest dijous, on un dels punts destacats serà la votació de la presa en consideració de la proposició de llei sobre la despenalització de l'avortament.

El Consell General ha pres en consideració la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada d'immigració, amb els vots a favor de tota la cambra. Tot i això, des del grup parlamentari socialdemòcrata, Gerard Barcia, ha assegurat que la llei és 'un pedaç' a la feina mal feta en matèria d'obertura econòmica, i que 'només resol alguns problemes i en genera d'altres de flagrants'. Tant el Govern com el grup parlamentari demòcrata han recordat que les modificacions tenen com a objectiu adaptar la llei a l'obertura econòmica, i per aquest motiu, entre d'altres aspectes, es creen tres noves autoritzacions d'immigració.
Text: El grup parlamentari socialdemòcrata ha votat a favor de la presa en consideració de la proposició de llei tenint en compte la difícil conjuntura econòmica, i amb l'objectiu de fer-hi aportacions positives. Tot i això, el president suplent del grup, Gerard Barcia, ha criticat les modificacions, qualificant-les de pedaç.

Barcia ha indicat que s'estan regulant supòsits que no són propis de l'àmbit d'immigració, sinó que fan referència a la regulació econòmica, i que alguns canvis poden generar intrusisme, ja que es posen 'excessives facilitats' per contractar empreses estrangeres per un període curt de temps. També ha lamentat que les modificacions no tinguin en compte la vinculació d'aquesta llei amb la CASS.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT