PUBLICITAT

Campanya per prevenir el risc d'inundacions provocats pel desgel

  • A les muntanyes hi ha ara tres cops més de neu que en les mateixes dates d'anys passats
  • El Govern i els diferents comuns col·laboren conjuntament en la inspecció de rius i torrents
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador realitza tasques de neteja a un riu proper a la parròquia d'Encamp. Foto: ÀLEX LARA

Les crescudes torrencials i inundacions per fusió de la neu com a conseqüència de la pujada de les temperatures ha fet activar a Protecció civil la fase de prealerta. Segons va explicar el director de Protecció Civil, Francesc Areny, la posada en marxa d'aquesta mesura es fa per precaució per la gran quantitat de neu i gel que encara hi ha acumulats a les muntanyes. El Govern fa dues setmanes que va verificar la gran quantitat de neu i gel existent i va constatar que encara no s'ha fos majoritàriament. «A les muntanyes hi ha ara tres cops més de neu que en les mateixes dates d'anys passats», va indicar Areny, que va precisar que tard o d'hora aquesta neu es fondrà i el nivell d'alerta variarà segons la velocitat amb què ho faci. La prealerta estarà activada els dos mesos propers i no afecta la població. En concret, hi intervenen membres del COEX i de Patrimoni Natural, bombers i banders (per part del Govern), amb la col·laboració de tots els comuns.

TREBALL CONJUNT / Areny va destacar que les actuacions es fan sense envair competències i amb una feina conjunta amb les parròquies. Els banders són els encarregats d'inspeccionar els rius i els comuns, els torrents. En aquest cas, no s'hauran de controlar tots, sinó que s'ha donat prioritat als que van per zones urbanes i als que acumulen molta neu en les capçaleres. Un cop localitzats els punts bruts, banders i comuns són els primers encarregats de la neteja. Si per les grans dimensions o per la complicada ubicació dels obstacles no poguessin dur a terme la neteja, són els bombers i el COEX els encarregats d'assumir-la.

INSPECCIÓ / Les tasques d'inspecció es concentren especialment en rius i torrents que travessen les zones urbanes i que venen de la part alta. S'identifiquen els punts sensibles i es fa una neteja no exhaustiva que consisteix en verificar que no hi hagi cap obstacle com ara, troncs caiguts o a punt de caure, les travessades dels ponts , entre d'altres.

CABALS RIUS / Fa dues setmanes Protecció Civil també ha activat el control i vigilància dels rius davant possibles crescudes. S'han establert 12 punts per mesurar el nivell de l'aigua distribuïts al llarg de la geografia del país, tot i que hores d'ara no existeix cap tipus de risc malgrat que es pot observar un augment del cabal del Valira per les tardes.

Tot i que de moment s'està en fase de prealerta, Francesc Areny va assenyalar que la situació és de certa «incertesa» perquè es desconeix si la neu es fondrà a poc a poc i de manera progressiva o bé si una pujada forta de les temperatures acompanyada de pluges acceleraria el procés de fosa en pocs dies. «Si es complica la situació i els cabals dels rius creixen molt, posarem en marxa un segon pla».

En concret, s'activaria el Pla nacional d'emergències i inundacions, que dicta com han d'actuar els diferents cossos en cas de crescudes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT