PUBLICITAT

Més tranquil·litat i menys soroll

  • El Govern constata una millora dels nivells acústics en zones urbanes i de trànsit
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cotxes són un dels agents que causen més soroll, tant en zones urbanes com en zones de trànsit Foto: ÀLEX LARA

Avui se celebra el dia internacional de la sensibilització per a la contaminació acústica, i ahir el Govern va enviar un comunicat en el qual anuncia una millora dels nivells acústics en zones urbanes i una estabilitat en la resta de punts. El Govern també va informar que des del 2009, el departament de Medi Ambient efectua diversos cops l'any una sèrie de mesures diürnes de soroll en més de 70 punts del país per disposar de dades sobre el soroll existent a Andorra, què el genera i l'evolució. Les dades obtingudes s'agrupen en tres blocs – rural, urbà, i trànsit–, i són inferiors a 55 decibels en zones rurals (nivell equivalent als nivells assolits en una conversa normal), d'entre 55 i 70 decibels en zones urbanes; i superiors a 70 decibels en zones properes al trànsit de vehicles. Medi Ambient també insisteix en que els resultats més destacables dels últims quatre anys de mesures, des del 2009, són una millora dels nivells acústics en zones urbanes i una estabilitat dels nivells acústic en les altres zones.

Per estacions

A la primavera, en èpoques de desgel (de març a maig), el soroll de fons del país també s'incrementa degut al soroll que provoca el riu. La resta de l'any el que provoca més soroll són les activitats antròpiques, com ara els desplaçaments, les activitats i les obres. Un dels mesos amb menys soroll de l'any és el mes d'agost, quan el riu baixa més calmat i l'activitat humana és més reduïda. No hi ha transport escolar, les obres estan parades i molts habitants estan fora de vacances, malgrat la important afluència de turistes.

Per parròquies

Medi Ambient també puntualitza que el nucli urbà més silenciós és Canillo, on les dades mostren la gairebé absència de soroll, probablement pel fet que el riu dins del nucli baixa amb poc cabal i molt laminat. I també destaca com a punts mesurats més sorollosos, les avingudes amb fort trànsit com ara l'avinguda Francesc Cairat de Sant Julià i l'avinguda Tarragona d'Andorra la Vella. Sigui com sigui, segons les gràfiques adjuntades pel departament, les parròquies més silencioses són Canillo i Ordino, en tots dos casos de figura, és a dir, tant en zona urbana com en zona de trànsit. A l'altre extrem, les més sorolloses són Sant Julià, la capital i Encamp en les zones de trànsit i Andorra la Vella i Escaldes-Engordany en zona urbana, seguides de prop per Sant Julià i la Massana. Per sensibilitzar la població sobre la contaminació acústica, el Govern també recorda que el Centre Andorra Sostenible, posa a disposició dels centres educatius una sèrie de tallers i de recursos per treballar aspectes relacionats amb el soroll, amb l'objectiu de conscienciar els escolars sobre aquesta problemàtica com a factor de contaminació ambiental; i fomentar comportaments saludables que afavoreixin el civisme acústic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT