PUBLICITAT

La proposta sobre la fiscalitat de l'estalvi, abans d'acabar l'any

  • Llum verda per revisar els convenis d'intercanvi d'informació
EL PERIÒDIC
BRUSSEL·LES

Periodic
Foto de família dels líders de la UE durant la cimera, ahir Foto: EFE / Horst Wagner

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE), van concloure ahir la cimera a Brusseles dedicada a la lluita contra l'evasió i el frau fiscal. Ho van fer amb el compromís d'adoptar abans que acabi aquest any la revisió de la directiva sobre fiscalitat de l'estalvi. Així ho va informar el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, en cloure la cimera.

Àustria i Luxemburg s'han compromès a aixecar abans de final d'any el veto que des del 2008 imposaven a la revisió de la directiva sobre la fiscalitat dels estalvis, que planteja un major intercanvi automàtic d'informació entre els estats membres. En aquest sentit, els dos països volen assegurar-se que abans s'hauran fet progressos en les negociacions amb els països veïns i no socis de la UE, per no quedar en desavantatge.

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, va assenyalar que és el moment «de fer un pas endavant en la lluita (contra l'evasió i el frau fiscal)» i va destacar la pèrdua de «centenars de milions d'euros» que suposen per a les arques públiques aquestes pràctiques, va informar EFE.

A més, els 27 també van donar llum verda al mandat perquè la CE negociï amb Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Mònaco i San Marino, la revisió dels convenis per augmentar l'intercanvi d'informació bancària.

De la seva banda, el president de França, François Hollande, va explicar que el compromís pactat amb Luxemburg i Àustria, que bloquegen l'aprovació de la nova directiva sobre fiscalitat de l'estalvi, passa per entaular converses amb tercers països com Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Mònaco i San Marino sobre nous convenis en l'àmbit de la informació bancària. De tota manera, va deixar clar que no serà «el resultat d'aquestes negociacions el que determinarà la postura d'Europa sobre la directiva de l'estalvi».

En relació a aquesta cimera, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca va recalcar de nou ahir que Andorra vol ser partícip d'aquestes negociacions, ja que seria «d'una absoluta responsabilitat» que el país «es girés d'esquena» a les tendències tant de la UE com d'organismes internacionals de controlar i incrementar els ingressos fiscals lluitant contra l'evasió. Segons Cinca, «som un país exemplar en fiscalitat de l'estalvi, tenint en compte que dins els estats de la nostra mida som els que més liquidem». El ministre va assegurar que s'està treballant per signar sis nous convenis d'intercanvi d'informació, els quals se sumarien els 20 vigents i els tres que queden per ratificar.

14 bilions a paradisos fiscals / Aprofitant el context de la cimera, L'ONG Oxfam va informar que en paradisos fiscals de tot el món s'amaguen uns 14 bilions d'euros, el que suposa als governs de tot el món una pèrdua d'ingressos fiscals al voltant dels 120.000 milions d'euros. L'organització considera Andorra un paradís fiscal, i juntament amb d'altres sota jurisdicció de la UE, com Luxemburg o Malta, «faciliten la pèrdua de més de 80.000 milions d'euros en ingressos a tot el món».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT