PUBLICITAT

El nombre d'infants en situació de privació econòmica augmenta

  • Els primers indicadors de l'Observatori de la Infància recullen que el 45% no pot marxar de vacances
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Micó, Carme García i Marta Alberch, presenten l'Observatori de la Infància a la seu de BPA, ahir Foto: ÀLEX LARA

El percentatge de llars amb nens d'edats compreses entre 0 i 17 anys que no poden pagar una setmana de vacances fora de casa, sense comptar ni amb la família ni amb els amics, és del 49%; i el percentatge de llars amb nens, que no pot fer front a una despesa inesperada de 400 euros, és del 37%, segons els indicadors del recent estrenat Observatori de la Infància. La iniciativa neix de l'acord entre Unicef Andorra, la Fundació Privada BPA i l'Institut d'Estudis Andorrans i es concreta gràcies al finançament de la Fundació Privada i a la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que alimentarà la nova base de dades. La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, va explicar ahir que «per millorar alguna cosa, primer cal mesurar-la». I va contextualitzar que la màxima extreta del Report Card 7 de l'Institut d'Investigació Innocenti d'Unicef, va suposar una aposta per millorar la mesura de la situació dels nens i nenes en els països del nostre entorn econòmic i social, basada en una aproximació multidimensional a la realitat del benestar infantil, «cosa que també volem fer al nostre país».

El director del CRES Joan Micó va comentar alguns dels primers indicadors que ja es poden consultar a la pàgina www.unicef.ad/observatori, explicant que algunes de les entrades tenen anys, n'hi ha del 2003, i que s'actualitzaran en breu. No obstant això, segons dades del 2012 la situació de privació de les famílies augmenta, cosa que també pateixen els infants. Si en l'última enquesta del CRES sobre la crisi econòmica, el segon semestre de l'any passat, el 72% de les famílies retalla en oci i vacances, el percentatge de famílies amb nens que no poden anar de vacances és del 49% i el de les que no poden fer front a una despesa inesperada de 400 euros és del 37%. En quant a la pobresa relativa, l'únic indicador disponible és el de les llars amb nens on tots els adults estan desocupats, l'1,1%. Cal recordar però, que en virtut de la mateixa enquesta sobre la crisi econòmica del CRES, l'any passat el 17% de les persones enquestades no tenia prou recursos per escalfar la llar quan feia fred i el 8% no podia menjar ni carn ni peix, dos dies a la setmana.

29 marcadors / Micó, va explicar que l'Observatori de la Infància tindrà en compte els 54 indicadors relacionats amb el Comitè dels Drets dels Infants, i que de moment, ja compta amb dades de 29 indicadors, tot i que algunes són obsoletes perquè tenen 10 anys. Però va afegir que «estarem en disposició d'actualitzar alguns indicadors en les properes setmanes». A més, també va anunciar que «aquest mateix any ampliarem el nombre d'indicadors amb 10 noves entrades». Després de fer un repàs als indicadors que recull l'Observatori, Micó va insistir en la importància de la percepció que tenen els infants de la seva situació. «Són indicadors que es tenen molt en compte perquè transmeten el punt de vista dels infants i en pocs mesos tindrem més informació perquè estem fent un estudi prop de les escoles», va dir. I va afegir que «són molt útils per detectar situacions de bullyng o altres maltractaments». El director del CRES va matisar que la taxa de nens que han denunciat maltractaments al Servei de Policia és feble i se situa en 1 per 1.000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT