PUBLICITAT

Cronologia de la gesta

  • Des del 5 d?abril Trastoy ha superat de mica en mica totes les fases d?aclimatació, ha caigut a un llac i ha viscut la mort d?un alpinista
R. M. S
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Kami, l'únic xerpa amb què comptava Trastoy, amb el Lothse al fons. A la galeria, algunes de les moltes tendes que hi ha al Camp Base, a 5.350 m. Foto: www.everestcreditand.com

La gesta de Domènec Trastoy ha estat més de mes i mig d’aventura des que va començar el passat 5 d’abril. Aquests dies resumeixen en unes dates concretes i moltes emocions. Tot, amb una barreja d’il·lusió, incerteses i també maldecaps, però sobretot, molta planificació.

5 d’abril - Viatge a Katmandú

Domènec Trastoy viatja a Katmandú amb 30 quilos de material. El 6 d’abril es reuneix amb l’ajudant de la periodista nord-americana Elizabeth Hawley, que des de fa més de 50 anys que enregistra tothom que fa el cim. A més, el mateix cap de setmana coneix Carlos Pauner, qui té previst un timing similar i amb qui finalment va coronar. L’11 d’abril agafa rumb a la localitat de Namche Bazar, a peu i juntament amb la seva dona, Alícia Ruiz, per seguir direcció el Camp Base, amb una primera fase d’aclimatació.

16 d’abril - Arriba al Camp Base 

Després d’uns dies per la vall de Khumbu, arriben al Camp Base, a 5.400m i instal·len les dues tendes –una per dormir, l’altra pel menjar–. Trastoy coneix qui serà el seu xerpa, Kami Pemba Tshing Sherpa, de 32 anys, com ell, i fa algunes ascensions per aclimatar-se, com al Kala Patthar, un petit cim veí del Camp Base. El dia 22 se celebra la cerimònia de la Puja per beneir l’expedició, i el 25, ja des del Camp 1 (6.065m), inicia l’atac al Camp 2 (6.400m) per tornar de nou al Camp Base. 

5 de maig - Nit de fred al Camp 3

Divendres 3 de maig inicia el camí cap al Camp 2. La nit del dia 5, diumenge, la passa amb Kami al Camp 3, a 7.163m. La nit és molt freda i Trastoy pateix i li costa dormir, tot i que torna al Camp Base content perquè es nota físicament molt bé. Després d’això, es considera que la segona fase d’aclimatació està assolida. Durant aquests dies, la seva dona, Alícia, torna a Andorra.

8 de maig - Descans i 5kg menys

Dies de descans al Camp Base i de matar el temps com pot. Un llibre, per exemple, i les converses diàries amb la gent de les altres expedicions. Trastoy, però, calcula que ha perdut 5 quilos de pes corporal i això li preocupa. Amb tot, passa els dies sense problemes.

11 i 12 de maig - Caiguda al llac

L’objectiu era l’atac al Camp 4, però sense fer nit, només per aclimatar-se a 8.016m. Un primer problema és que Trastoy oblida el telèfon satèl·lit i es considera suïcida anar al Camp 4 sense ell. Després d’arribar a 7.600 metres, gira cua i baixa al Camp Base. Tot va bé fins que busca un camí per arribar a la seva tenda i cau a un petit llac en trencar-se el gel. Surt com pot, es treu la roba mullada i corre 10 minuts fins la seva tenda per recuperar-se. Pateix una infecció de coll i pren antibiòtics durant tres dies. Durant aquests dies, mort l’alpinista rus Alexei Bolotov en caure 300m barranc avall quan era a 5.600m d’alçada.

21 de maig - Atac final al cim

Diumenge 19 surt direcció al Camp 2, dilluns 20 cap al Camp 3, i per fi dimarts 21, ell i Kami, juntament amb l’expedició de Carlos Pauner, ja són al Camp 4. Allà passen una nit per iniciar l’atac final el dia 21, a les 20.00h, per coronar l’Everest a les 5.00h. Després, baixada al Camp 2, on van arribar a dormir ahir.

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT