PUBLICITAT

El Govern pretén modificar la llei per garantir la viabilitat de la Massana

  • L'Executiu busca solucions per no haver de sancionar els 40 milions d'endeutament, entre elles una moratòria
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres Foto: ÀLEX LARA

La problemàtica del Comú de la Massana i el seu sostre d'endeutament, el qual vulnerarà la Llei de finances comunals a 31 de desembre d'aquest any, ja està sobre la taula del Govern. Totes dues parts es troben actualment en negociacions per determinar què fer amb els vora 18 milions d'endeutament que sobrepassaria la Massana a l'acabar l'any, partint del seu límit màxim permès legalment. Ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, va exposar que qualsevol solució que es determini, requerirà «d'una modificació legal» del text del 2003. Una modificació que serà només en exclusiva per a la Massana. De fet, tal i com va recordar Cinca, és l'únic comú que a 31 de desembre sobrepassarà el límit legal de deute.

Fa vora un any ja es va modificar la Llei de finances comunals, de manera que el sostre d'endeutament permès es calculés amb la mitjana dels ingressos dels darrers tres anys, i no del darrer com s'havia fet fins llavors. Amb els canvis, la Massana hauria d'estar vora els 22 milions d'euros, mentre que les previsions comunals apunten a un tancament d'any amb un endeutament de 40 milions. La xifra s'engrandeix sobretot pel deute d'EMAP, ja que el del comú voreja els 18 milions. Però sigui quina sigui la procedència, i tal i com dicta la llei, el Govern hauria de deixar de donar transferències a la Massana per haver superat el límit permès. Una situació que acabaria «ofegant» al ciutadà de la Massana, va reconèixer Cinca.

El ministre portaveu va manifestar que s'estan analitzant diverses possibilitats per reconduir la situació, i que aquestes s'encaminen cap a un canvi legal encarat a donar una moratòria per reedreçar l'endeutament, o modificacions que obliguin a la corporació a destinar més ingressos a reconduir el deute. El comú ja fa uns anys que ha activat un pla, amb èxit, per anar-lo reduint progressivament. Es tractaria de donar a aquest pla un vot de confiança.

La situació de la Massana és única, va assegurar Cinca, i no es dóna en d'altres comuns. Tots ells –Canillo i Ordino amb una mica més de dificultats– compliran amb els requisits legals d'endeutament. És per això que la modificació a la llei afectaria només a la parròquia massanenca. Serà per tant «una solució només per a la Massana», ja que un canvi de la legislació en termes generals podria donar la sensació d'un «aquí no passa res», i cridar als consistoris a seguir engrandint el seu deute.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT