PUBLICITAT

Els joves andorrans tornen a triar França per fer estudis superiors

  • La tendència també afecta els alumnes de l'Escola Andorrana i s'explica pels avantatges econòmics
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alumnes de l'Escola Andorrana passant la Prova Oficial del Batxillerat professional, a Aixovall. Foto: ÀLEX LARA

Els joves andorrans que superen la Prova Oficial de Batxillerat (POB) o el Baccalauréat francès (BAC), tornen a triar França per cursar estudis superiors. L'any passat, el 60% dels alumnes del Lycée Comte de Foix que van superar el BAC van triar universitats i grans escoles de les veïnes Tolosa de Llenguadoc i Perpinyà, però també de Montpeller. La tria inverteix la tendència que s'havia consolidat en els darrers 20 anys i que feia de Barcelona la destinació preferida dels estudiants andorrans. La ministra d'Educació, Roser Suñé, exposa que «hi ha dos fenòmens: els alumnes del sistema francès que fins no fa gaire, es decantaven molt per Barcelona, tornen a sol·licitar de fer estudis superiors a França, cosa que té una certa lògica. I el que està canviant per a nosaltres, és que els alumnes que han fet el Batxillerat a l'Escola Andorrana, també van cap a França». Segons el ministeri, l'any passat van ser una dotzena i Suñé afirma que «aquest any sembla que el nombre d'alumnes del Batxillerat andorrà que continuaran els estudis a França tornarà a augmentar, almenys en voluntat». La ministra explica el canvi de rumb pel fet que «hem enfortit amb l'ajuda de les autoritats educatives franceses, la divulgació d'informació sobre el sistema» i afegeix que «també organitzem sortides per visitar grans escoles i intentem que França sigui una opció». No obstant això, reconeix que «Barcelona és molt atractiva i encara és la primera opció per a molts dels nostres estudiants». Amb tot, la informació i els viatges per descobrir els centres francesos no expliquen per si sols la inversió de la tendència, sinó que actualment és molt més onerós estudiar a Espanya que a França, i això a tots nivells, tant pel preu de les matrícules com pel de l'allotjament.

crisi i augment de les ajudes / Suñé reconeix que «l'augment de la matrícula a Espanya ens ha castigat molt». I afegeix que «hem augmentat les dotacions de les beques en funció de l'augment que han aplicat les autoritats espanyoles a les matrícules universitàries». De la mateixa manera, també reconeix que «és evident que les facilitats econòmiques que ofereix França cal tenir-les presents en aquest moment». La dotació de les beques per als universitaris van augmentar un 32% «perquè els alumnes necessiten més diners per fer front a la despesa de matrícula a Espanya i en això mantenim la política que hi hem de respondre», argumenta Suñé. Alhora, defensa que «és fonamental per a Andorra com a país, que la gent pugui accedir a una formació si té la capacitat per fer-ho». La ministra adverteix que «això no és un discurs polític sinó que estic convençuda que una de les grans obligacions que té l'Estat és facilitar el desenvolupament de coneixement dels seus ciutadans. Aquesta és l'estructura que tenim». I és que Suñé també opina que un país sense ciutadans ben formats té un futur molt complicat, i reitera que «per això parlava d'enfortir tots els elements informatius per als joves quan estan en el moment de decidir. Són anys complicats amb dos cursos d'exàmens i no tothom té clar el què vol fer». En quant a les beques, el ministeri continuarà prestant les mateixes ajudes que fins ara per a la matrícula, el transport i l'allotjament en funció de cada alumne becat. «S'hi barregen una sèrie de conceptes i la dotació s'adequa a través de les valoracions econòmiques que se'ls fa».

L'augment de la dotació de les beques universitàries no és l'únic, però, que va fer el ministeri l'any passat, sinó que també va augmentar en un 12% la dotació de les beques per a l'ensenyament obligatori fins als 16 anys, que inclouen transport, material escolar i menjador per a les famílies econòmicament més vulnerables.

Sistema estable / Tot i que l'Escola Andorrana experimenta un creixement notable d'efectius a Batxillerat, «si es confirmen les dades de preinscripció, creixem d'uns 70 alumnes», puntualitza la ministra, el cert és que el sistema andorrà entra en una etapa de lleuger decreixement, sobretot si el decreixement demogràfic dels últims anys es manté. Així, l'augment dels alumnes a Batxillerat s'explica per la pujada de les promocions anteriors. L'Escola Andorrana té 4.300 alumnes matriculats cosa que «no és un nombre fix, perquè hi ha altes i baixes al llarg del curs», explica Suñé tot matisant que «per baix, a maternal, el nombre d'alumnes no creix». La ministra d'Educació afegeix que «el sistema francès està estable i les escoles congregacionals estan molt estabilitzades en alumnat». L'únic sistema que acusa una davallada és l'espanyol que com diu la ministra «ha fet una anàlisi de replantejament de centres. Hem d'entendre que en moments com aquest, les escoles que tenen unes ratios difícils es plantegin una altra manera de treballar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT