PUBLICITAT

Caldea en el punt de mira del Cirque du Soleil per al 2014

  • El coreògraf de la companyia diu que el centre termolúdic podria inspirar un nou espectacle
  • Camp diu que «intentaran» incrementar la partida de Turisme en el proper pressupost
LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A dalt i a l'esquerra, escenes de l'espectacle Scalada de Cirque du Soleil. A baix a l'esquerra, la platea plena esperant l'inici de l'espectacle dissabte passat. Foto: àlex lara

«Si funciona esperem que torni, sí. Després de les tres setmanes d'espectacle haurem de fer una valoració molt afinada de com ha anat i a partir de llavors començarem a parlar amb ells». Amb aquestes paraules va anunciar el ministre de Turisme , Francesc Camp, la voluntat de que Cirque du Soleil torni a Andorra l'estiu del 2014. I si torna, Cirque ja va anunciar ahir que té en el punt de mira Caldea. El coreògraf d'Scalada, Stéphane Boko, va explicar que el centre termolúdic podria servir d'inspiració per a un possible segon espectacle a Andorra, ja que «es podria realitzar un espectacle relacionat amb l'aigua o amb elements aquàtics»,en la línia del que la companyia realitza a Las Vegas.

Turisme vol que torni i Cirque ja ha dit que «si volen repetir, estarem encantats de tornar-hi». Però, com va voler subratllar Camp el dia de l'estrena, per aquests esdeveniments fa falta esforços, tant de col·laboració com econòmics: «no es canvia el turisme d'un país i no es pot créixer si no es dediquen esforços propis. I és el que estem fent, confiem molt que aquest esdeveniment marqui un abans i un desprès en la política turística d'aquest país, i que tots nosaltres prenguem consciència que si volem que vinguin més turistes s'hi han de dedicar molts mitjans econòmics, ja s'està fent però potser haurem d'anar més enllà encara».

En aquest sentit, Camp va explicar que actualment els membres de l'Executiu estan «en plena elaboració del pressupost per al 2014», i que estan intentant augmentar la partida per a Turisme, una «aspiració» del propi ministre. «Quan finalitzin aquestes tres setmanes, després d'analitzar, podrem fer una pensada més estratègica, i si a l'estiu volem tenir més èxit amb turisme, caldrà tenir més esdeveniments com aquest», va afegir. I és que l'objectiu del ministeri és «situar Andorra en el mapa mundial de les destinacions turístiques» en qualsevol època de l'any.

SCALADA

Gairebé 5.000 persones assisteixen a la primera actuació

Precisament la destacionalització del Turisme, o dit d'un altre manera, la importància de totes les estacions a Andorra és el que marca el fil conductor de l'espectacle Scalada, on la moralina que se'n extreu és que «Andorra és màgica durant tot l'any», va dir Boko. Per crear la coreografia d'Scalada, aquest «es va inspirar en la naturalesa d'Andorra» i en els colors i «emocions» que aporten els canvis que s'hi produeixen en cada estació.

«Cap és més important que l'altra», així ho van voler transmetre als gairebé 5.000 espectadors que van assistir dissabte a l'estrena. Dels que estaven asseguts, molts d'ells havien aconseguit l'entrada a través dels packs oferts pels hotels, ja que «el preu era molt econòmic i vam pensar que valdria la pena», tal i com van explicar dues parelles de turistes provinent de Barcelona. I un cop vist l'espectacle, «sí sí, i tant que ha valgut la pena, ha estat fantàstic!».

Ara bé, no tots van poder veure l'espectacle, una cinquantena de persones es van quedar a les portes de les instal·lacions per arribar amb retard – tot i que la funció va començar a les 22.20 – i hi va haver alguns problemes amb les localitats dels que estaven asseguts, entre d'altres, perquè algunes famílies tenien seients separats i al seure juntes les localitats no quadraven.

A banda però d'aquests incovenients, l'espectacle va ser un èxit i el públic no va escatimar en aplaudiments i ovacions.

Els trenta artistes, els diversos números acrobàtics i la música en directe porten el segell del Cirque du Soleil. Alguns números poden recordar a altres espectacles de la companyia, de la mateixa manera que les cançons –la primera és de l'espectacle Corteo–però han estat adaptades a la temàtica andorrana, tal i com va dir la directora d'events del Cirque, Yasmine Khalil. Per la seva banda Boko va voler subratllar que la coreografia no s'ha adaptat als artistes que hi havia o als números de més èxit, sinó que els números i els artistes encaixaven en el fil conductor d'Scalada.

A la primavera i a la tardor, cordes elàstiques, a l'estiu, bicis BMX, un slackline i els joves japonesos que salten a la corda –«els millors del món» segons Boko–, i a l'hivern esquiadors que sobrevolen les pistes. Per rematar, els trenta artistes sobre l'escenari i acrobàcies amb llits elàstics. I tots aquests, acompanyats de quatre cantants, un per a cada estació, que als números finals s'ajunten per crear una banda sonora única, plena de diversitat de ritmes i sons, des de la nostàlgia italiana fins un número conjunt de flamenc, passant pel bollywood o un estiu que recorda les festes majors.

La pluja va amenaçar fins exactament 20 minuts abans de l'espectacle i durant la tarda hi va haver moments de dubte en els quals es deconeixia si finalment s'anul·laria la funció per culpa del temps.

Pel que fa al fet de no tenir la opció de que el públic es posi a cobert en cas de pluja, la directora d'esdeveniments especials de Cirque va explicar que es tracta d'un espectacle a l'aire lliure i que aquest es el seu encant, de la mateixa manera que l'escenografia ha estat pensada perquè es vegin les muntanyes darrera i crear sensació d'amplitud. Així doncs, si les condicions no són molt extremes, és a dir, en cas de que faci molt vent i hagi tempesta forta, la funció tirarà endavant, per tal que els turistes, nens i grans, puguin gaudir de la màgia del Cirque du Soleil.

Tal i com diuen en el món de la faràndula Show must go on.

 

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT