PUBLICITAT

El Govern diu NO

  • L'informe jurídic és desfavorable, torna la desbandada de jugadors i la supervivència del club depèn de la reunió extraordinària
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mejías es tapa la cara amb la samarreta de l'Andorra en la derrota per l'ascens a Almacelles, fa dos anys Foto: ÀLEX LARA

El Futbol Club Andorra penja d'un fil i aquest fil no és un altre que la reunió extraordinària que es celebrarà aquesta nit (21.00 hores). Perquè després tres mesos d'agafar el cas, ordenar una auditoria, destapar el forat econòmic, posar el cas en mans de la fiscalia –que acaba amb l'ingrés a presó d'Emili Puig, ara en llibertat preventiva fins la celebració del judici– i de demanar un pla de viabilitat, el Govern va respondre ahir que no desbloquejarà la segona part de la subvenció del 2013, xifrada en uns 52.000 euros, i que hauria servit per liquidar el deute de la plantilla per evitar així una altra desbandada de jugadors.

L'Executiu ha pres aquesta decisió basant-se en l'informe elaborat pel gabinet jurídic, que ha sortit desfavorable, i li va fer saber ahir al president del club, François Moliné, l'entrenador, Justo Ruiz, i un dels jugadors amb més pes al vestidor, Ildefons Lima. S'entén que el no es deu a que el FC Andorra no ha complert els requisits marcats en les bases de la convocatòria per a les subvencions públiques i segons va aclarir Jordi Cinca a la tarda en el consell de ministres: «No podem fer més perquè estem al límit permès per concedir l'ajut. Els passos per garantir la continuïtat de l'entitat depèn del club, no correspon a nosaltres». El que vindria a dir que desbloquejar la partida seria, amb la llei a la mà, il·legal, tot i que en el cas del futbol sala sí que es va concedir una partida per pagar els jugadors: «Allò va ser un acte de caire humanitari. Les remuneracions eren molt baixes i els era difícil subsistir», va justificar el ministre portaveu.

Aquesta partida segueix congelada, però en teoria s'hauria d'alliberar una vegada l'Andorra redreci tot allò que ha generat el no en l'informe jurídic. Per al 2014 sí es donarà la part proporcional de la subvenció per al futbol –perquè la secció de sala desapareix–, xifrada en uns 110.000 euros, sempre i quan hi hagi un pla de viabilitat com deu mana, que probablement ha estat el gran motiu del no del Govern.

La versió dels fets de Moliné, però, topa amb la del Govern. Un dels requisits per cobrar la segona part era presentar l'estat de comptes abans de l'1 de juliol però em va ser impossible perquè ens ho havien requisat tot per fer l'auditoria. Vaig escriure una carta al Ministeri d'Esports explicant que vista la situació i que no tenia la documentació, no podia fer-lo». L'altre punt que creu que ha influït en el no és el deute amb la CASS, tot i que el president de l'Andorra tampoc no compartiria aquesta decisió: «Puja a 25.000 euros i això vol dir que aquest deute s'arrossega des de fa anys, per tant no entenc que en exercicis anteriors, amb aquesta irregularitat, el Govern donés igualment la subvenció».

Dit això, va concloure: «El Govern està desvinculant-se de tot, ens ha deixat sols. I crec que és tan responsable de mi com jo de l'Emili Puig».

ILDE: «NO QUEDARÀ AIXÍ» / El discurs de Moliné sona a contingut en comparació amb la d'un indignadíssim Ildefons Lima, més directe i dolgut amb la decisió del Govern: «No hi ha dret al que han fet, això no quedarà així. Hem de fer alguna cosa, encara que sigui jugar un rondo a Govern, o una acampada però ens hem de mobilitzar perquè aquí els polítics ens han vingut amb bones paraules però cap gest d'intencions. Ens han deixat tirats i a sobre ho han fet a un mes d'iniciar la lliga, no l'1 de juliol».

Ilde va explicar que ell és l'únic de la plantilla que té contracte escrit i cotitza a la CASS: «Jo no penso reclamar res perquè seria fer més mal al club que estimo i de fet continuaré esperant perquè si l'Andorra sobreviu, al setembre estaré amb ells pel primer partit; però el Govern no només s'està encarregant d'acabar d'enfonsar el club, és que a més es gasta burrades en el Circ du Soleil B i no passa res. Mentre nosaltres els futbolistes anem a competir fora i deixar-nos la pell pels colors del nostre país, encara que es tracti d'un club, a d'altres li és igual. Jo jugo amb l'Andorra perquè m'agrada, ho faig amb orgull igual que amb la selecció... Després, d'altres estaran a la llotja del nou Estadi Nacional per fer-se la foto. Els mateixos que ara ens estan matant».

MARC PUJOL, AL FC SANTA COLOMA / Si al juny ja es va viure una primera desbandada de jugadors amb la marxa de Cristian Martínez, Ferran Pol, Àlex Roca i Emili, ahir va començar una altra onada de voràgines amb la marxa del capità, Marc Pujol, al FC Santa Coloma. Com ell hi ha d'altres jugadors temptats pels euros de la Lliga Nacional, que han supeditat el seu compromís amb els clubs de la lliga domèstica a la resposta de Govern. D'altres jugadors com Toscano, Ludo o Mejías també sembla que tinguin els dies comptats com a tricolors.

Així les coses només queda el fil que subjecta l'Andorra de caure a l'abisme, després de 71 anys d'història. El de la reunió extraordinària d'aquesta nit amb els socis –que hauria d'haver estat una assemblea general però que ha hagut de canviar de terminologia davant la impossibilitat de convocar-los com manen els estatuts perquè la base de dades dels socis està en mans de Govern–, en la qual hi serà Lluís España, ara mateix l'únic disposat a evitar la desaparició del club. Perquè fins dimarts hi havia un altre interessat, però es va retirar perquè s'olorava que el Govern acabaria desentenent de la situació del club tricolor.

«LA MEVA IL·LUSIÓ ÉS SALVAR L'ANDORRA» / Tot i que Moliné no sap com reaccionarà España davant la negativa de Govern, va ser el propi protagonista qui va explicar ahir a aquest rotatiu les seves intencions. I són molt bones. «La meva il·lusió és salvar l'Andorra», va assegurar. Sap que serà una missió impossible, sobretot perquè en no cobrar s'està acabant de desfer la plantilla, però no perd l'esperança: «Miraré d'entrar amb una junta gestora. Algun dia m'agradaria ser president del club i no sé si podré ser-ho si estic en la gestora, però almenys hauré salvat l'entitat, que això és prioritari». Espanya no va voler parlar del deute que té el club amb la seva empresa, Viatges Espanya, que s'encarregava de cobrir els desplaçaments dels equips del club –«ara això no és important», va sentenciar– i sí que va referir-se al suport que està rebent per agafar les regnes de l'Andorra. «Tinc com 30 o 40 persones interessades en fer-se soci per ajudar. Exjugadors, entrenadors... Amb una mica d'ajuda, salvo el club i fins i tot el pugem l'equip de categoria». Només queda ell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT