PUBLICITAT

Llarga espera a Salut Mental i preus elevats de les consultes privades

  • Els psicòlegs tornen a reclamar que les visites dels professionals entrin a la CASS
  • Augmenten les depressions i els casos de baixa autoestima entre infants i adolescents
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La nova presidenta del Col·legi de Psicòlegs d'Andorra, Marta Llueca, explica la tipologia principal de les consultes dels usuaris. Foto: TONY LARA

Cada vegada són més les persones que acudeixen a la consulta del psicòleg derivades principalment dels metges referent o dels centres escolars. A partir d'aquell moment les persones que opten per la sanitat pública han de passar pel calvari de les llistes d'espera. Actualment el promig és d'uns tres mesos. L'altre opció és acudir a les consultes privades dels professionals. La diferència de preus entre la visita pública i la privada oscil·la entre els 30 i 40 euros. La consulta a un psicòleg dels serveis de Salut Mental a l'Hospital de Meritxell és de poc més de 20 euros, mentre que si l'alternativa és el privat, la xifra se situa en l'actualitat entre els 50 i els 60 euros.

La presidenta del Col·legi de Psicòlegs d'Andorra, Marta Llueca, explica que malgrat l'existència «de la necessitat de la persona a ser tractada», són cada cop més «les persones que no es poden permetre econòmicament anar als professionals privats». Es troben amb el topall de la crisi per poder fer front a la seva pròpia realitat, tot i que «els pacients haurien de ser tractats de forma immediata, fent el corresponent seguiment degut a la seva evident situació de risc ». Un seguiment que es pot perllongar durant setmanes i fins i tot mesos, «tinc la necessitat però no m'ho puc permetre», va afegir.

Una de les possibles solucions per poder fer front al problema seria que les consultes dels professionals entressin a la CASS. Una antiga reivindicació del col·lectiu que no s'ha materialitzat fins el moment. L'actual màxim responsable de l'entitat col·legial considera que aquest debat es plenament vigent justament quan ara s'està plantejant per part del Ministeri de Salut i Benestar la implementació d'un nou model d'atenció sanitària. Tot i així, «hem de parlar i conèixer quines són les condicions que les parts podem establir».

TIPOLOGIA de CONSULTES / Als consultoris dels psicòlegs arriben en general persones amb malalties que no acostumen a ser greus. No hi ha estadístiques sobre el nombre d'usuaris que acudeixen als privats. Les consultes externes de Salut Mental de l'Hospital han rebut en el que portem d'any més de 4.200 visites, detectant-se més ingressos a Salut Mental i menys pacients a l'Hospital de Dia.

Els primers llocs de les consultes els ocupen els problemes d'ansietat, angoixa, aquells derivats dels processos de dol o els relacionals. En molts casos la crisi econòmica també ha estat un factor determinant en el procés de la malaltia.

La dada més preocupant és l'increment dels casos de depressions, ansietat i baixa autoestima detectats entre els nens i els adolescents, «derivats principalment de situacions familiars complicades», sense deixar de banda també que «les realitats socials i econòmiques poden ser molt diferents per fer-hi front·», va assenyalar Llueca. El rànquing de les patologies segueix liderat entre els més joves pels problemes de conducta, tant a casa com a l'escola, el TDAH o deficit d'atenció, el bulling, el ciberbulling, les separacions dels pares o els processos de dol davant la pèrdua d'un ésser estimat, especialment d'un dels progenitors. Aquí el paper dels professionals és fonamental, per oferir «els mitjans, les eines i les estratègies necessàries».

A Andorra hi ha actualment77 psicòlegs que formen part del Col·legi professional, que al novembre quedarà oficialitzat. A partir d'aquell moment serà obligatòria la col·legialització per exercir la professió. Fins a l'octubre els que no ho hagin fet poden acudir al Col·legi per formalitzar la inscripció.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT