PUBLICITAT

Casadevall defensa l'expressió lliure com a 'arma' dels advocats

  • Diu que és un element clau per defensar els drets dels clients
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Casadevall durant la conferència a l'Auditori Rocafort, ahir. Foto: ANA / M. C.

El vicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall, va ser l'encarregat d'obrir l'acte commemoratiu de la 10a edició del postgrau en Dret andorrà ahir amb la conferència La llibertat d'expressió de l'advocat. Casadevall va considerar aquest dret com un element «essencial» per al rol dels advocats i va afirmar que la paraula és «l'única arma, amb la ploma i el teclat, simple i temible, a l'abast de l'advocat quan aquest ha d'exercir la defensa dels drets d'un client». Abans de procedir al lliurament dels diplomats aquest curs, el vicepresident del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Jaume Sansa, va valorar la necessitat que els professionals disposin d'un postgrau abans d'exercir i de concursar per accedir a un lloc de treball, informa l'ANA.

L'auditori Rocafort va acollir al'acte commemoratiu de la 10a edició del postgrau en Dret andorrà (2012-2013), una formació de la Universitat d'Andorra (UdA) organitzada conjuntament amb el Consell Superior de la Justícia i l'Institut d'Estudis Andorrans, i que rep el suport de la Fundació Crèdit Andorrà.

Durant l'acte, Casadevall va destacar la necessitat de garantir la llibertat d'expressió dels advocats per defensar els drets dels clients que representen davant el fiscal i el jutge, però també de l'opinió pública i de la part civil.

Casadevall va al·ludir a un discurs del degà d'Anvers, qui afirmava fa 15 anys que el dret a la llibertat de paraula era «un privilegi natural de l'espècie humana i un instrument de comunicació, particularment pronunciada per l'advocat en l'exercici de la defensa dels drets del seu client», ja que tant pot servir per incriminar, acusar, justificar, excusar, condemnar o perdonar. Així, va considerar que es tracta d'un dret per assegurar la «defensa real i efectiva d'allò justiciable». Per aquest motiu està protegit per l'article 10 del Conveni europeu dels drets humans i l'article 6 que garanteix el dret de disposar d'un advocat d'ofici; un text, ha dit, que la jurisprudència europea ha anat ‘omplint de contingut'.

Repassant diversos casos d'advocats que han estat jutjats per l'ús d'aquest dret, dins i fora de la sala d'audiències, el vicepresident del tribunal europeu ha abordat les possibles limitacions ja que ‘la llibertat d'expressió té deures i responsabilitats' com són protegir la reputació i drets aliens, impedir la divulgació d'informacions confidencials o garantir l'autoritat i imparcialitat del poder judicial.

Davant d'aquestes limitacions, Casadevall ha conclòs que la llibertat de paraula ‘és un dret del qual es pot disposar però no abusar'.

Abans del lliurament de diplomes als estudiants del curs 2012-2013, el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, ha manifestat que els advocats han de tenir una ‘sòlida formació i un cap moblat' i el vicepresident del CSJ ha recomanat que abans d'entrar al món laboral els advocats cursin el postgrau en dret andorrà per ampliar els seus coneixements.

Des de la primera convocatòria del postgrau, l'any 2000, fins a l'actualitat, hi ha hagut 251 estudiants titulats, dels quals 23 corresponen a la promoció 2012-2013. L'onzena edició del postgrau en Dret andorrà està prevista per al curs acadèmic 2014- 2015, mantenint l'oferta



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT