PUBLICITAT

El codi de procediment inclourà l'assistència lletrada al sospitós

  • La Policia aplica el canvi des del passat 3 d'octubre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La seu central de la Policia a Escaldes-Engordany Foto: ÀLEX LARA

Els sospitosos poden demanar l'assistència d'un advocat en ser interrogats per la Policia. El canvi serà inclòs en la modificació del Codi de procediment penal en la que treballa una comissió adhoc, integrada per advocats, fiscals, jutges i el Ministeri de la Justícia, però ja s'aplica des del passat 3 d'octubre, tal com ho va fer saber ahir el Ministeri de Justícia en un comunicat. No obstant això, i arran de la picabaralla entre el Col·legi d'Advocats i la Policia que va saltar a la palestra pública la setmana passada, a l'ocasió de la presentació de l'Any Judicial, el Ministeri de la Justícia va voler informar ahir que «el Cos de Policia sempre ha aplicat i ha donat compliment de forma curosa a les disposicions del Codi de Procediment Penal». I que per tant, «sempre ha informat les persones detingudes sobre els seus drets processals, entre els quals s'hi troba el dret a designar advocat i a sol·licitar la seva assistència o, en cas contrari, a ser assistit per l'advocat de guàrdia». El comunicat també precisa que la disposició s'ha aplicat sempre en compliment de la llei, tant quan l'advocat prestava assistència al cap de 24 hores des del moment de la detenció –amb anterioritat a la modificació que es va introduir el 18 de novembre del 2010– com a partir d'aquesta data en què l'assistència està garantida des del mateix moment de la detenció. El Ministeri de Justícia insisteix en que «el Cos de Policia no ha efectuat mai cap interpretació de les disposicions del Codi de Procediment Penal, sinó que ha aplicat en els seus propis termes el contingut de l'article 24 del text legal esmentat». I afegeix el text de l'article que estableix que el detingut té dret a designar advocat i a sol·licitar la seva presència a partir de la seva detenció, perquè assisteixi a les declaracions i intervingui en tot reconeixement d'identitat de què sigui objecte a partir d'aquell moment. Si el detingut o pres no designa advocat, llevat de renúncia expressa, actua d'ofici l'advocat de guàrdia.

El comunicat també explica que la Policia ha actuat conforme a la llei en el cas dels sospitosos. I és que segons la llei, les persones no detingudes però que han de prestar declaració com a sospitoses d'haver comès un acte delictiu, no poden beneficiar d'assistència lletrada. No obstant això, en aquests casos, la Policia sempre els ha informat dels seus drets processals, recollits a l'article 24 del Codi de Procediment Penal: dret a no declarar, dret a no declarar contra si mateixa i a no confessar-se culpable, i dret a llegir ella mateixa la declaració i de fer-hi afegir les modificacions o els aclariments que cregui necessaris». Per últim el Ministeri de la Justícia afegeix que ja fa mesos «en el marc d'una Comissió en què estan representats tots els operadors jurídics interessats, s'està treballant en una modificació del Codi de Procediment Penal.

Reforma en vigor / Aquesta modificació va encaminada, entre altres aspectes, «a preveure que qualsevol persona sospitosa que presti declaració davant del Cos de Policia, malgrat no haver estat detinguda, tingui el dret a designar advocat i a sol·licitar la seva presència perquè l'assisteixi des del primer moment», anuncia el Ministeri. L'assistència s'aplicarà també a les declaracions que pugui fer el sospitós i en la pràctica de qualsevol altre acte policíac com registres o rodes de reconeixement, entre altres. I en cas contrari i llevat que l'interessat hi renunciï, actuarà l'advocat de guàrdia.

El Ministeri afegeix que el passat 3 d'octubre, el Cos de Policia va mantenir una reunió de treball amb els membres de la Fiscalia General i els batlles instructors, per tal de valorar i anticipar-se als canvis d'ordre pràctic que implicaria aquesta modificació legislativa en matèria del dret a l'assistència dels advocats. En el decurs de la mateixa, es va prendre la decisió, avançant-se a la modificació referida, de comunicar a qualsevol persona sospitosa d'haver pogut cometre un delicte i que presti declaració davant el Cos de Policia, tot i no estar detinguda, la possibilitat de designar advocat i sol·licitar la seva presència perquè assisteixi a la declaració esmentada i que, si no ho fa i alhora no renuncia a aquesta assistència, actuï l'advocat de guàrdia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT