PUBLICITAT

La població d'isards es manté estable a Catalunya aquest any

  • Bellver de Cerdanya acull el Congrés Internacional
EL PERIÒDIC
BELLVER DE CERDANYA

Periodic
La inauguració del segon Congrés Internacional sobre els Isards que se celebra a Bellver de Cerdanya, ahir Foto: acn / ferran gatcia queralt

La població d'isards de les reserves nacionals de caça de Catalunya gestionades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, es manté estable en uns 6.000 exemplars. Tot i que la població ha disminuït respecte a l'any 2012 aquesta fluctuació es considera normal. El cap d'àrea d'activitats cinegètiques del departament, Ricard Casanoves, va manifestar ahir que «les poblacions totals d'isards a Catalunya es mouen entre 10.000 i 11.000 exemplars el que permet una aprofitament cinegètic i un aprofitament del turisme naturalista». L'estat de l'isard a Catalunya s'ha presentat al Congrés Internacional sobre l'isard que se celebra a Bellver de Cerdanya.

El resultat dels censos que es realitzen anualment en el programa de seguiment de l'espècie de l'isard mostren que la població es manté estable dins els terrenys gestionats per la direcció General de Medi Ambient i Biodiversitat de més de 6.000 exemplars. Aquesta xifra, tot i la disminució de la població, es manté dins els estàndards de l'espècie que va assolir mínims del 2006 per l'afectació del pestivirus.

Aquest any s'han detectat casos puntuals de la malaltia al parc natural del Cadí-Moixeró tot i que aquesta no ha afectat molt a la demografia dels isards. El catedràtic de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundador del Servei de Ecopatologia, Santiago Lavín, va manifestar que «el brot actual al Cadí és el que ja havíem previst, brots puntuals, que no afecten dràsticament a la població i que seguiran mantenint-se», informa l'ACN.

A més de les poblacions que controla Medi Natural s'han de tenir en compte les poblacions que viuen al Parc Nacional d'Aigüestortes i la seva perifèria i la d'altres massissos gestionats per diferents àrees de caça. Casanoves va explicar que «l'aprofitament cinegètic, la caça, s'ha mantingut igual entre el 8 i el 15%, un aprofitament sostenible per a l'espècie i que manté l'activitat en el territori».

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, conjuntament amb el Servei d'Ecopatologia de la Fauna Salvatge de la UAB i la Fundació World Nature han organitzat el segon Rupicapra Symposium a Bellver de Cerdanya. Aquesta reunió internacional pretén posar en contacte científics, gestors, caçadors i naturalistes que debatran sobre la situació de l'espècie.

inauguració / La inauguració del congrés va anar a càrrec del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc X. Porta i Pous, el president del Comitè Organitzador, Santiago Lavin, i el President de la Fundació World Nature, Antoni Carulla. El programa científic inclou un total de 40 presentacions de treballs d'Àustria, Eslovènia, Espanya, França, Itàlia, Suïssa i Catalunya que permetran als responsables de la gestió dels isards poder aplicar les conclusions que se'n derivin. La importància dels isards com a recurs cinegètic és tinguda en compte clarament en els continguts i els objectius del congrés. En total i participen un centenar de persones provinents de set països.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT