PUBLICITAT

L'Arxiu 'descobreix' Sasplugas en un curt de producció pròpia

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

En aquest nostre racó de món queden encara moltes històries sectorials per escriure. Una d'elles és la del cine amb ADN andorrà. I quan algú —ja comená a ser hora– posi fil a l'agulla, un dels noms cridats a tenir-hi un protagionisme capital serà el de Jordi Sasplugas, traspassat el febrer del 2012 i que no només va ser un dels impulsors, als anys 60, del cineclub Andor-Center; dels weekends cinematogràfics, autèntics maratons de cine que organitzava a l'hotel Mirador de la capital, on es projectaven pel·lícules pel·lícules que no haiven passat el fi sedàs de la censura franquista, i de l'efimer festival de cine de muntanya de Sant Julià –dues edicions als anys 90–, sinó que als anys 70 va deixar l'ofici de xef que fins aleshores havia exercit a la cuina del mateix Mirador i es va lllançar de ple en jua carrera cinematogràfica en què va acabar tocant totes les tecles excepte, curiosament, la de director.

El 1983 el trobem en l'equip fundacional que va inaugurar TV3 amb el flamant càrrec de responsable de producció aliena. Poca broma, perquè ell és el culpable, per exemple, del fitxatge pel canal autonòmic català de sèries avui històriques com ara Dallas, L'escurçó negre, Magnum, Veïns o Els joves. Després d'aquesta aventura televisiva el trobem com a impulsor de les primeres multisales de Barcelona, com a delegat a Espanya de Time Warner, quasi res, com a impulsor d'Adimed, l'associació de productors independents del Mediterrani, i finalment com a productor –del 1492, un dels pocs fracassos de Ridley Scott, però aquesta és una altra història. Una peripècia professional espectacular però paradoxalment desconeguda entre nosaltres, que l'Arxiu Nacional s'ha proposat (re)descobrir al públic general amb El mirador d'Andorra, un documental de producció pròpia, de 20 minuts de durada i guió de Rosa Burgos i Albert Galindo que es projectarà el 27 d'octubre al Teatre Comunal de la capital (12 hores, l'entrada és lliure) com a plat fort del Dia mundial del patrimoni audiovisual.

Entre el grapat de testimonis que retraten la polièdrica, fascinant personalitat de Sasplugas, hi ha la presidenta de l'Acadèmia del cine català, Isona Passola, i l'exdirector de Televisió de Catalunya, Jaume Ferrús –tots dos assistiran diumenge a la projecció. El programa cuinat per l'Arxiu per a diumenge es completa amb El món de Pau Casals, documental dirigit el 1973 pel català Joan Baptista Bellsolell i produït per Andorra Produccions, la productora de Bartomeu Rebés, que va participar al festival de Cannes i que el 1998 va ser restaurada pel Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT