PUBLICITAT

Els aturats creixen un 18% però no superen els del setembre del 2012

  • Hi ha el mateix nombre d'andorrans que d'espanyols sense feina, i el 15% fa més d'un any que no treballa
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: FONT I INFOGRAFIA: DEPARTAMENT D?ESTADÍSTICA. GOVERN D?ANDORRA

El reinici del curs polític i escolar ha estat per a molts la fi del curs laboral. I és que el mes de setembre ha frenat l'optimisme generat els últims mesos pel que fa a creació d'ocupació. El nombre d'aturats que busquen feina al Servei d'Ocupació es va situar al final del mes de setembre en les 946 persones. Aquesta xifra representa un increment del 18% respecte al mes d'agost.

Això sí, el nombre d'aturats és lleugerament inferior al que hi havia al setembre de l'any passat. És a dir, es podria dir que estem una mica millor que fa un any. Llavors els inscrits a Ocupació a la recerca de feina superaven el miler: 1.020. Ara n'hi ha una setantena menys. Caldrà veure, amb tot, com evoluciona aquest índex durant l'octubre, ja que l'any passat la xifra va escalar fins als 1.148 desocupats.

També seguint amb aquesta comparativa en relació al 2012, la caiguda de l'ocupació entre agost i setembre ha estat més dura aquest any. Si l'increment d'agost a setembre ha estat del 18%, fa un any va ser del 12,5.

I si el que es fa és analitzar la mitjana del nombre d'aturats de gener a setembre, la xifra mensual és de 999 persones aturades. L'any passat aquesta mitjana era inferior, concretament de 920 persones mensuals de mitja.

Totes aquestes persones inscrites a Ocupació han de lluitar per únicament 186 llocs de treball oferts al servei. Fa un any se n'oferien una mica més: 200. I durant el mes de setembre es van comptabilitzar 43 contractacions, de les quals sis es van realitzar a través dels programes de Foment iniciats al febrer, i 11 a través del programa de Treball Temporal (amb contractes que no poden superar els sis mesos de durada).

Paral·lelament, al setembre es van mantenir la norantena de persones contractades per les parapúbliques i els comuns, i les gairebé 130 persones que treballen a l'Executiu.

El 15%, més d'un any buscant feina / Analitzant el perfil de les persones sense ocupació laboral inscrites al Servei d'Ocupació, se situen sobretot a la franja d'edat entre els 40 i els 59 anys. Són la gran majoria, (gairebé el 50% del total), seguits de la franja entre els 26 i els 39 anys. També hi ha 67 persones sense feina de més de 60 anys.

Pel que fa a les nacionalitats, el percentatge d'andorrans s'equipara al dels espanyols. El 32% dels aturats són nacionals, el 33% residents espanyols, el 19% portuguesos, el 3% francesos i la resta, el 13%, d'altres nacionalitats.

El que es manté estable des de fa molts mesos és l'anàlisi del sector d'on provenen els aturats. Els treballadors no qualificats segueixen ocupant la primera plaça. Representen el 23,5% del total, seguit del sector serveis, restauració, protecció i venedors, que arriben el 22% del total.

D'altra banda, i analitzant el temps que fa que aquestes persones inscrites es troba sense feina, n'hi ha 138 (el 15%), que fa més d'un any que no treballa. No obstant això, la gran majoria (el 72%), fa menys de mig any que s'ha quedat sense feina.

UN 20% MÉS DE PRESTACIONS / El nombre d'aturats va pujar al setembre, i en conseqüència també el nombre de persones beneficiàries d'una prestació econòmica per aquest concepte. Ara són 120 persones, el 20% més que a l'agost, que n'eren 100. En qualsevol cas, s'està lluny de les gairebé 160 prestacions que es van concedir els mesos de febrer i març passats.

De nou, igual que passa amb la xifra global de desocupats, la majoria d'aquestes persones tenen entre 40 i 59 anys.

menys quota de treballadors / Amb l'objectiu de reactivar el mercat laboral intern, el Govern ha decidit que la quota de temporers per aquest hivern sigui més reduïda. El Govern va aprovar aquest dimecres 2.820 autoritzacions, un 9% menys que l'any passat i un 20% menys que l'hivern de fa dos anys. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va manifestar al respecte que volen conduir la demanda «cap a la gent resident al país» i «buscar l'equilibri entre el mercat laboral interior i les necessitats de les empreses». La problemàtica recau en el fet que el que sovint busca el sector empresarial no ho troba entre els demandants d'Ocupació, que són en gran majoria no qualificats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT