PUBLICITAT

Ull Nu triplica la participació i estrena intercanvi amb l'Animac

  • La 2a edició projectarà 55 obres entre el 8 i el 10 de novembre
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sílvia Muns, Marc Pons, Stefanie Ruano i Hèctor mas en la presentació ahir de la 2a edició del festival Ull Nu de Joves creadors dels Pirineus Foto: TONY LARA

Val que venia amb l'empenta de les edicions prèvies de la Mostra de curtmetratges. Però és que el salt a l'arena internacional, amb el Festival de joves creadors del Pirineu –i entengui's per jove tot individu menor de 35 anys–, n'ha fet prou amb dues edicions, dues, per fer-se un lloc en la selva audiovisual. Si més no, això és el que sosté l'organització. Però amb els números a la mà, perquè no juguen de farol: si l'any passat, el del debut, van rebre 60 obres a concurs i totes procedents del vessant sud dels Pirineus, aquest 2013 han fregat el centenar –99, exactament– i, fita històrica, amb una nodrida representació francesa: dels 55 curts que van passar el tall, 13 procedeixen de les regions de Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rossilló i Aquitània; 16 més, de creadors andorrans, i la resta, fins a arribar als 55, de les províncies espanyoles de Guipúscoa, Navarra, Lleida i Girona.

Un salt quantitatiu que, augura el president d'Ull Nu, Hector Mas, s'ha traduït en un increment exponencial de la qualitat dels audiovisuals que es projectaran entre el 8 i el 10 de novembre al Centre de Congressos de la capital. Amb un grapat de novetats significatives respecte a l'edició del 2012, perquè el certamen creix i s'expandeix: d'entrada, aquest any hi haurà vuit categories, en lloc de les sis de la primera edició; se n'ha consagrat una de nova de trinca a l'Animació, gènere en permanent expansió –s'hi projectaran cinc curts, un dels quals, Swan, porta la firma del nostre Daniel Arellano– que justifica la joint-venture amb Animac, la Mostra internacional de cine d'animació de Catalunya que es convoca cada hivern a Lleida, i que estrena aquesta edició finestreta a Ull Nu; d'altra banda, el que el 2012 era una sola categoria, Videoart i Publicitat, s'ha desdoblat en dues modalitats independents. Amb òptims resultats, augura Mas, perquè Videoart porta el cognom experimental i sota aquesta etiqueta es presenten els audiovisuals més transgressors i sorprenents. Ja ho comprovarem.

Però continuem endavant: en línia amb el creixement general del certamen, també creix la dotació dels premis, que passen dels 500 als 800 euros – tret de la categoria de Menors de 18 anys, que també puja, però que ho fa de 300 a 500– i s'estrenen dos nous guardons: el del públic –un clàssic de tots els festivals de cine que es fan i es desfan, i que neix amb la saludable pretensió de fomentar la participació de l'espectador– i l'Andorra Sostenible al curt que millor encarni el concepte de sostenibilitat. Pel que fa a la secció oficial, el jurat que decidirà qui segueix les passes de –per exemple–Isak Férriz, que e l2012 es va endur el premi al millor curt en la categoria de ficció amb Alba, l'integraran el realitzador espanyol Kike Maíllo –Goya al millor director novell per Eva i responsable de la sèrie d'animació Arròs covat, cosa fina–; el produtor francès Philippe Lenglet, el compositor Óscar Araujo –autor de la banda sonora d'El Cid i del videojoc Castlevania, i una de les víctimes de la fallida d'Ordino Studios– i Laira Martos, estudiant de cine que s'ha plantificat al jurat a través del concurs organitzat a l'efecte per Carnet Jove.

Ull Nu començarà el 8 de novembre al vespre amb la projecció dels vuit curts que competeixen a la secció de Documental; l'endemà el seguiran Menors de 18 anys (7); Videoart i experimental (5), Publicitat (7); Temàtica esportiva (5); Videoclip (7); Animació (5) i Ficció (11), l'única en què no hi ha representació andorrana. Entre els creadors nacionals hi ha Xavi Fajardo (Art is i the bread), Natacha Verissimo (Tempus fugit), Sergi Linares (Evocació d'un perfum), Joshua Ruis (Veloziraptos), Álvaro Rodríguez (Persefone: Mind as Universe) i –ho dèiem més amunt– Daniel Arellano, amb Swan. Per cert: totes les projeccions seran gratuïtes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT