PUBLICITAT

Els hotelers preveuen una ocupació del 70 al 95 per cent en funció de l'estada

  • El comerç espera amb il·lusió el shopping night de dissabte
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Turistes a l'avinguda Meritxell. Mentre uns passegen, altres compren. Foto: TONY LARA

hotelers i comerciants esperen el pont de Tots Sants amb bones expectatives i sensacions. Així ho van explicar ahir Òscar Julián, director de la Unió Hotelera (UHA), i Sònia Yebra, presidenta de l'Associació de Propietaris i Comerciants de Meritxell (APCM) –que coincidint amb el pont festiu, dissabte que ve convertiran l'artèria comercial de la capital en avinguda per a vianants durant unes hores, de les cinc de la tarda a les dotze de la nit.

Sigui com sigui, els hotelers esperen una ocupació que va del 70% al 95% en funció dels dies d'estada. «Encara no tenim les dades de tots els establiments, però el percentatge és prou significatiu per avançar que l'ocupació global de dijous fins diumenge se situarà al voltant del 70%» va explicar Julián. I va afegir que «en canvi, si parlem de l'ocupació de divendres a diumenge, o sigui de dues nits, aquesta arriba fins al 95% i en alguns establiments ja és pràcticament del 100%».

El director de la UHA, va voler precisar però, que «aquestes reserves no tenen en compte el factor reserva de les últimes 32 o 36 hores anteriors al desplaçament, que poden fer incrementar encara més les previsions». Julián va confirmar que «la percepció del sector és força optimista tot i que la reserva del turista espanyol no sigui encara significativa però notem un increment de la reserva per part del turista francès». I va apuntar que l'increment de turistes francesos es podria explicar per la setmana de vacances que fan els escolars del país veí. Així, mentre que a Espanya «el pont de Tots Sants es converteix aquest any en un cap de setmana llarg, a França les famílies intenten fer vacances coincidint amb els fills» va argumentar .

Un hivern millor / Julián també va explicar que «les bones percepcions per aquest pont i per a la temporada d'hivern ens rescabalen una mica dels mals resultats de setembre i octubre». I va afegir que «així com el juliol i l'agost tot feia creure que l'ocupació creixeria fins a 1,5% més que l'any passat, el setembre i l'octubre vam punxar». El director de l'UHA va reconèixer que «sobretot el mes passat no va acabar ni de bon tros com havíem previst i vam acabar registrant ocupacions inferiors a les de l'any passat». Altre factor que va enterbolir l'horitzó dels hotelers va ser l'absència de ponts al setembre.

Amb tot, Julián va reiterar amb optimisme que «la temporada d'hivern s'albira molt bona tenint en compte que ens estem obrint cada vegada més als mercats anglosaxó i rus». I va precisar que «són mercats que funcionen amb una neta anticipació respecte als altres, i de moment, la reserva dels touroperadors és bona».

A més, va argumentar que «ja no ens limitem als anglesos sinó que també ens estem apropant altres països del nord d'Europa, com ara Alemanya, Dinamarca o Holanda».

Meritxell per a vianants / D’altra banda, Yebra va mostrar-se ahir molt satisfeta de que el Comú d’Andorra la Vella hagués accedit a tancar l’avinguda Meritxell al trànsit en motiu del shopping night que Andorra Turisme organitza el proper dissabte, 2 de novembre. Així, l’artèria comercial de la capital serà per a vianants de les cinc de la tarda a les dotze de la nit. Un horari però, que no han triat els comerciants sinó que «ens va ser proposat pel comú» va explicar Yebra. I va afegir que «ens van dir que es tractava del tram horari menys perjudicial per a l’arribada de turistes al país i per a una sèrie de condicionants que vam considerar encertats». 

La presidenta de l’APCM, també va argumentar que aquesta vegada, contràriament al què va passar quan es va fer la prova de circulació en un únic sentit, «la majoria de socis s’ha sumat a la demanda de tancar l’avinguda al trànsit per aprofitar el shopping night de dissabte que ve». I va defensar que «serà una experiència que ens permetrà veure si funciona alhora que crearem un ambient de compres perquè la gent s’ho passi bé». Yebra va ratificar que «molts comerços exposaran el producte al carrer, però no li vendrem perquè no hi estem autoritzats. Les compres s’acabaran de concretar a l’interior de l’establiment, cosa que també ens diferenciarà d’un mercat, que no és la vocació de la nit». A més a més, es va mostrar confiada en el resultat d’aquesta primera experiència per poder emprendre altres accions i dinamitzacions en el futur. «Crec que ens permetrà valorar si és interessant o no sumar-nos a campanyes com la d’aquesta temporada».  

Obertura temporal de casadet / La nova rotonda que s’està construint a la CG1 a l’alçada del Pont de Casadet, a la cruïlla amb el carrer Doctor Vilanova, s’obrirà a la circulació aquest divendres coincidint amb la Festivitat de Tots Sants. El ministre Portaveu, Jordi Cinca, va explicar ahir que «tot i que la infraestructura no quedarà enllestida fins a finals d’any, s’ha volgut posar en funcionament aquest cap de setmana a demanda dels comerciants d’Andorra la Vella, per facilitar l’accés cap al centre de la parròquia dels turistes que visitaran el país». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT