PUBLICITAT

La factura de la llum s'incrementarà un 1'5 per cent, tot i que «hauria de ser del 2'5 per cent»

  • FEDA «està acabant de tancar les negociacions» pel trasllat de les oficines dins la Seu del Consell General
LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A la galeria, l'Estació Transformadora i Repartidora d'energia de Grau Roig de FEDA.

en el Pressupost per al 2014, Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) preveuen un encariment de la factura de la llum d'un 1,5% de mitjana, un punt per sobre de l'augment previst de l'índex de preus al consum. Segons va explicar ahir el director de la parapública, Albert Moles, de fet la pujada «hauria d'haver estat del 2'5%», ja que en els últims anys hem fet un esforç per no repercutir en els preus i actualment estem per sota del que hauríem d'estar»; així doncs, «l'objectiu és anar recuperant mica en mica, però sense grans increments degut al moment de crisi econòmica en que ens trobem». En el pressupost s'especifica que «amb l'objectiu que el marge comercial no continuï reduint-se, caldria fer una revisió de la política de tarifes elèctriques pels propers anys, de forma global i sostinguda, per garantir la sostenibilitat de FEDA i del sistema. No obstant, per aquest 2014, i amb la voluntat de facilitar la recuperació econòmica del País, l'increment de tarifes projectat en aquest pressupost només suposaria en termes mitjos globals un 1,5%».

L'increment de les tarifes de l'electricitat és degut al fet que FEDA importa el 85-86% de l'energia que es consumeix, i per tant, està condicionada pels preus que imposen els productors elèctrics dels estats veïns. Només un 14% es produeix a Andorra, la majoria de la qual a la central hidroelèctrica. De fet, en la modelització de les previsions 2014, «s'ha considerat que el volum de producció interna serà inferior, i per tant tot i que no s'espera un creixement del consum global», el volum d'importació serà lleugerament superior al del tancament esperat al 2013, 0,2% més, i lleugerament inferior al previst al pressupost 2013, -0,6%.

El subministrament total per venda a tercers (la importació d'energia) representa el 74% de la despesa corrent total i és 1,4 vegades l'import total de la inversió prevista per al 2014.

NOUS PROJECTES / Aquesta dependència és una de les principals preocupacions de la parapública, per això, els eixos principals del pressupost del 2014 són «continuar donant suport al desenvolupament energètic d'Andorra, dotant al país d'infraestructures més potents per importar energia, reforçant les xarxes internes, i invertint en noves fonts de producció». En aquest sentit afegeix a la memòria que «els propers anys, vindran molt marcats per aquesta aposta ferma en vers la diversificació de fonts de producció i serveis, en concret, en Centrals de Cogeneració».

Els primers projectes que formaran part d'aquesta nova etapa de l'organització, és la construcció de la Central de Cogeneració de Soldeu que ja s'ha iniciat durant aquest any 2013, i l'arrencada de la construcció d'una segona central a la Comella al 2014. «Aquestes noves infraestructures han de permetre a FEDA oferir alternatives al subministrament de calor, més econòmiques i eficients, i també contribuir a reduir la dependència elèctrica amb els països veïns gràcies a la generació d'electricitat».

De fet, els projectes que es preveuen en el pressupost són quatre (els dos primers ja havien estat anunciants): la central de Soldeu, la construcció de la qual començarà aquets any amb la construcció de la plataforma i els accessos a la central. Els treballs continuaran dos anys més per permetre la posada en servei de la xarxa de calor a principis del 2016. L'import previst per aquest pressupost són 7,8 milions d'euros, 5,3milions pel 2014 i 2,5 milions al 2015. El segon és el de producció tèrmica CTRASA, es preveu la construcció d'una central de cogeneració acoblada al centre de tractament de residus que permetrà generar uns 6 MVA de potència elèctrica i distribuir calor fins a la zona de Tobira i el carrer Prat de la Creu. L'import dels treballs ascendiran a 14,3 milions d'euros entre 2014 i 2017.

La producció tèrmica Andorra sud, «es preveu la construcció d'una central de cogeneració i d'una xarxa de calor en la zona d'Andorra sud en base al model de la central de cogeneració de Soldeu». Aquesta central respon a l'objectiu del llibre blanc de l'energia d'augmentar la producció elèctrica interna i de donar una alternativa a la calefacció de gasoil. L'import total dels treballs previstos és de 16,5 milions d'euros des del 2016 al 2019, dels quals estan contemplats 13,5 milions d'euros en aquest pla quinquennal. I finalment, producció tèrmica Andorra centre, aquest projecte en línia amb els objectius de l'anterior, es preveu començar-lo al 2018, amb un import inicial de 5,2 milions d'euros, i el termini d'execució es de 4 anys, així doncs amb previsió de tenir-la enllestida al 2021 amb un cost addicional de 11,3 milions més.

En total, els nivells d'inversió de la parapública es xifren en uns 23 milions d'euros anuals durant els propers quatre anys. Les arques de l'estat rebran, a través de FEDA el 2014, dos milions d'euros, un 11% més que aquest any.

CONTRACTACIONS / Per a l'any vinent FEDA preveu cinc contractacions; les noves contractacions, però, trenquen amb els criteris establerts pel Govern el 2012. FEDA justifica aquesta mesura «excepecional» per la necessitat de «fer front a la continuïtat del negoci, tenint en compte que es jubilen vuit persones i que l'entitat aposta per una diversificació i creixement de la seva activitat». L'import previst per a aquesta partida es recull al subconcepte, Noves Contractacions per un import de 68.300 euros

D'aquesta manera la plantilla de FEDA es mantindrà estable, en torn els 104 empleats, nombre d'empleats a tancament del 2012.

LES OFICINES, AL CG / En el pressupost per al 2014, en l'apartat de lloguers, dins de despeses, s'explica que «en quest apartat trobem la despesa vinculada amb els lloguers previstos per a les oficines d'atenció al públic de Clara Rabassa, i el seu posterior trasllat cap a un nou emplaçament dins la Seu del Consell General», amb una partida de 37.314 euros. Moles no va voler donar detalls sobre aquesta transacció ja que «encara l'estem acabant de tancar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT