PUBLICITAT

Ld’A reitera que cotitzar la pensió hauria de ser obligatori per a tots

  • Planteja dubtes al Consell General sobre el manteniment del principi de solidaritat entre els assegurats
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

20131121182030342
Jordi Gallardo, president de Ld’A, en una roda de premsa. Foto: ÀLEX LARA

El president de Liberals d’Andorra (Ld’A), Jordi Gallardo, va trametre ahir una carta al Consell General manifestant el neguit de la formació política per la modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) entrada a tràmit parlamentari. Després de felicitar la Cambra per la tasca que està fent, el partit polític sense representació parlamentària reconeix que «encara que no compartim algunes de les línies preses des del Govern, entenem que moltes reformes són necessàries i de difícil aplicació».
No obstant això, afegeix que «pensem que la modificació proposada trenca totalment amb l’únic objectiu que semblava tenir: que el Govern assumís els compromisos que la CASS no pogués cobrir». Ld’A creu que la bona voluntat expressada en el preàmbul de la modificació de la Llei no queda reflectida en el propi text legislatiu. I cita com a exemple que «si es fa referència a evitar situacions de precarietat efectiva, després es qualifica de sostenible la retirada de l’IPC com a índex regulador de les pensions».
Aquesta directriu resulta encara més incomprensible a Ld’A quan al seu lloc es vol aplicar «un factor de sostenibilitat que ningú no pot ni entendre ni aplicar». I es refereix als articles 77 i 78 de la nova llei que mostren una sèrie d’equacions matemàtiques indesxifrables per a la gran majoria de ciutadans. Si en aquest punt l’enunciat de la llei és bastant obscur, Ld’A comprova que els dubtes també planen sobre altres articles i argumenta que «si bé en el preàmbul es diu que l’Estat garantirà unes reserves mínimes que cobriran les pensions, sembla que es tregui l’obligatorietat de cotitzar a la branca de jubilació».
En concret, cita l’article 24.2 que es refereix a les persones assalariades que cotitzen només a la branca general; i al 24.3 que es refereix en els mateixos termes als treballadors per compte propi. Ld’A creu que «si aquesta opció és real» hauria d’estar explicada en el preàmbul i expressa la seva preocupació pel fet que «quedi, com qui no vol la cosa, dins l’articulat». I reitera la seva preocupació pel fet que «la recerca de sostenibilitat de la CASS es basi només en els números actuals i que la proposta per a les pensions futures recaigui sobre les asseguradores privades». Per tot això, la formació política adverteix que «ens podríem trobar amb un sector de gent gran, sobretot dones, que no tindrien un mínim de pensió i que passarien a ser una càrrega social dins les previsions de la nova Llei de serveis socials i sociosanitaris». Per tot això, Ld’A reitera que «creiem que tothom ha de cotitzar a la branca de jubilació i que l’Estat, conjuntament amb la CASS, ha de gestionar els recursos per tal de garantir les jubilacions».

Jubilació anticipada o diferida / En quant a l’articulat de la llei que permet allargar l’edat de jubilació més enllà dels 65 anys, Ld’A defensa que «la persona que es jubili als 65 anys no hauria de percebre la jubilació i un sou a la vegada», i argumenta que «sobretot tenint en compte que la causa principal del desgast d’aquesta branca és l’augment de l’esperança de vida». Ld’A conclou que «compartim el fet que s’allarguin els terminis de cotització de forma paral·lela a la vida laboral, però aleshores s’ha d’allargar també l’inici del cobrament de la pensió».
En quant a la prejubilació, Ld’A remarca que les condicions per prejubilar-se als 61 anys no queden clares en l’articulat. De la mateixa manera, també denúncia que «es disminueix el poder adquisitiu dels jubilats» ja que l’article 75 de la Llei fixa en 180 les mensualitats de treball cotitzades per tenir dret a la pensió, mentre que abans eren 144.

Branca general / En quant a la branca general, Ld’A també s’interroga sobre les repercussions que tindrà la supressió del reemborsament d’actes de metges no concertats en les assegurances privades de malaltia, que de manera complementària els cobreixen fins al 100%, sempre i quan la CASS retorni algun import per aquest concepte. La formació accepta que es modifiqui el sistema de càlcul del reemborsament per baixa de malaltia perquè considera beneficiós que es tingui en compte la cotització de la vida laboral, en lloc dels últims dotze mesos per fer aquest càlcul. En canvi, adhereix a l’opinió de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), en el sentit que l’augment sistemàtic de les cotitzacions a totes dues branques no és la solució definitiva per a la viabilitat econòmica de la CASS i demana que «s’hauria de replantejar». 

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT