PUBLICITAT

L’endeutament de Sant Julià creix 6 milions d’euros en 2 anys

  • La majoria assegura que a finals del 2014 Naturlàndia serà autosuficient
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

20131121225934322
Un moment del Consell de Comú d’ahir. Foto: ANA / M. C.

Malgrat la política d’estrènyer-se el cinturó que, igual que la resta de corporacions del país, està duent a terme el Comú de Sant Julià de Lòria, l’endeutament d’aquest consistori ha augmentat de manera considerable des de l’inici del mandat d’UL-DA, ara farà vora dos anys. Concretament, en sis milions d’euros, de manera que ara l’endeutament se situa als 23 milions d’euros i al 86% de límit permès segons la Llei de finances comunals. Això sÍ, el conseller de Finances lauredià, Joan Besolí, va informar ahir durant el Consell de Comú que aquest ritme no es mantindrà durant la segona meitat del mandat. «No arribarem als 29 milions», va assegurar.
El motiu d’aquest increment del deute de la corporació és degut sobretot al dèficit que acumulen les societats. De fet, ahir en Consell de Comú es va aprovar un préstec d’1,4 milions per a Naturlàndia i de 74.000 euros per a Sasectur. Uns préstecs que la minoria no va votar a favor perquè consideren que és mostra de la mala gestió comunal. En aquest sentit, el conseller del PS, Rossend Areny, es va mostrar sorprès pel fet que la corporació demani préstecs quan anuncia superàvits pressupostaris a data 30 de setembre d’aquest any, concretament de 97.000 euros, segons les xifres fetes públiques per Besolí.
El motiu d’aquest superàvit, a parer del conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Josep Roig, és que no es comptabilitza la despesa en reconduïts. Una estratègia que va definir com de «creativitat financera» i que implica «enganyar a la gent». Si es tinguessin en compte al pressupost d’aquest 2013, i ja fent previsions pel que fa al tancament de l’any, seria de 941.000 de dèficit, va assegurar.
Però a més del tancament de comptes del tercer trimestre de l’any, durant el Consell de Comú lauredià d’ahir també es va presentar el pressupost per al 2014. Presenta un superàvit de 97.000 euros, «més moderat» que el de l’any passat (183.715 euros), en part gràcies a la reducció del 26,6% de les inversions reals, que en xifres significa una partida d’1,1 milions d’euros.


Naturlàndia, autosuficient / Precisament aquesta reducció de les inversions reals és el que critica l’oposició del pressupost de l’any vinent. Perquè es redueixen «en detriment de seguir invertint a Naturlàndia», va criticar Areny, que no entén perquè el comú fa «de banc» amb el parc. Per la seva part, Roig va assegurar que «Naturlàndia acaba sent un llastre per a les finances comunals».
Per conèixer bé la situació financera de la societat, l’oposició va tornar a demanar ahir el pla de viabilitat que està elaborant la majoria, a la que aquesta va respondre que, almenys de moment, «no facilitaran xifres» ni quines previsions tenen de gestió pel parc cara els propers anys. Per aquest motiu, ahir van facilitar a la minoria el pla de viabilitat antic, l’inicial, que no té en compte els darrers préstecs ni el retard en l’obertura del parc. L’únic que va assegurar Besolí és que a finals de l’any vinent (i sense tenir en compte l’activitat financera), Naturlàndia ja serà «autosuficient». És a dir, podrà assumir les despeses de personal i funcionament amb els beneficis per la venda d’entrades.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT