PUBLICITAT

DA reconeix la «discriminació» de la CASS a les dones del país

C. G. / L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez Foto: TONY LARA

La beneficiaria d'un assegurat a la CASS que viu oficialment a França i Espanya, si avorta té cobertura de la seguretat social andorrana; al Principat, però, tal i com va recordar ahir la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, «la CASS és clara, no es reemborsa l'avortament. Les dones van a centres fora d'Andorra, i la obligació que tenim, això sí, és la d'acompanyament de la dona».

El conseller demòcrata, Xavier Montané, va coincidir amb Rodríguez en remarcar que «la CASS funciona per convenis internacionals», i aquests «prevalen per sobre de les lleis de cada país». Montané va dir que «té coherència jurídica» però va reconèixer que «pot donar peu a la discriminació».

La consellera socialdemòcrata, Mariona González, va ser més taxativa dient que «és paradoxal que un beneficiari del conveni tingui dret a avortar, i si no ho ets no», i que això, «evidenment, porta a un tracte discriminatori». González va concloure que «el que no és normal és que aquí a Andorra no es cobreixi».

Bernat Escoda, un dels portaveus de la plataforma Sí als nostres drets, va dir que el fet que les no residents puguin avortar a França o Espanya i ho cobreixi la CASS «és anecdòtic i molt demostratiu que cal canviar la legislació andorrana». Per Escoda, «Andorra té una legislació que no s'adapta a la seva realitat social» i que el fet de «justificar que les dones que volen avortar ja ho fan fora d'Andorra, és una hipocresia».

Tot i que la possibilitat que les beneficiàries no residents de la CASS puguin sol·licitar la cobertura, la ministra va assegurar ahir que «no em consta que hi hagi cap casuística de persones que s'hagin plantejat aquesta possibilitat». Finalment, Rodríguez va concloure que «el debat està al carrer» i que l'únic que podem dir «és que l'avortament és una decisió difícil per a la dona».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT