PUBLICITAT

Llum verd de la UE a l'inici de les negociacions

  • La Comissió haurà de fer una recomanació el primer quadrimestre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El Consell de ministres de la Unió Europea (UE) va aprovar dilluns passat les conclusions de la UE amb el Principat d'Andorra, el Principat de Mònaco i la República de San Marino en què convida a la Comissió a presentar, abans de finals del mes d'abril del 2014, una recomanació per iniciar negociacions amb aquests Estats per a la conclusió d'un o diversos acords d'associació. El Govern va informar-ne mitjançant un comunicat en què posa en relleu que «l'acord o els acords haurien d'establir un marc institucional que permetés la participació progressiva i estructurada d'Andorra al Mercat Interior de la UE, i que garantís el respecte a la situació particular del Principat, d'acord amb el que preveu l'article 8 del Tractat de la Unió Europea, i en particular, la Declaració 3». L'article 8 estableix que la UE pot arribar a acords específics amb els països veïns en vistes a establir un espai de prosperitat i bon veïnatge basat en els valors de la Unió, mentre que la Declaració 3, que precisa aquest article, preveu explícitament que es tingui en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial.

L'INFORME DE LA COMISSIÓ / La Comissió Europea, en el seu informe sobre les relacions amb Andorra, Mònaco i San Marino «estima que la negociació d'un o diversos acords d'associació és la més viable de les dues opcions» i que «la participació dels petits països a l'Espai Econòmic Europeu no es considera com una opció viable per raons polítiques i institucionals». Amb tot, la Comissió considera que el contingut d'aquests acords, podria adaptar-se per respondre a «les exigències de la UE i també a les especificitats i les circumstàncies particulars de cada país de petites dimensions territorials». Segons l'opinió dels redactors de l'informe, l'acord hauria de «precisar les seves relacions» amb el conveni d'unió duanera i els acords en matèria de fiscalitat de l'estalvi que estan actualment en vigor entre la UE i el Principat d'Andorra.

La voluntat de la UE és d'establir «relacions més estretes amb Andorra, Mònaco i San Marino», en particular a través de la seva participació al mercat interior de la Unió. L'informe posa de manifest que aquest apropament «podria ser profitós per a totes les parts, sobretot gràcies a la supressió dels obstacles a l'activitat econòmica transfronterera». La Comissió també diu que «un acord d'associació multilateral únic entre la UE i els tres petits estats seria preferible a tres acords diferents».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT