PUBLICITAT

El PS qualifica la nova llei de la CASS «d'injusta, bèstia i inhumana»

  • Els demòcrates acusen els socialdemòcrates de «bloquejar sistemàticament» la reforma
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gonzàlez conversa amb David Rios i Pere Altimir, amb Jaume Bartumeu al fons, ahir Foto: TONY LARA

El ple del Consell General va rebutjar retornar la reforma de la CASS al Govern i va preferir treballar-la a la comissió legislativa de sanitat. L'esmena a la totalitat presentada pel grup socialdemòcrata només va tenir el suport dels seus tres membres. Ara bé, algunes de les crítiques van ser compartides entre grup mixt i socialdemòcrates. Per defensar l'esmena, la consellera Mariona Gonzàlez va afirmar que la nova llei és «injusta, bèstia i inhumana», i va expressar el seu rebuig absolut a les «retallades» que comporta. Des del grup de la majoria es va acusar els socialdemòcrates de buscar «el bloqueig sistemàtic» a la reforma de la CASS.

Després de criticar que el nou text neix sense el consens necessari, ni polític ni social, –crítica a la que també es va sumar el grup mixt per boca de la consellera Sílvia Bonet–, Gonzàlez va exposar els motius que justifiquen el rebuig del seu grup a la llei: en general perquè «retalla de manera brutal els nivells de protecció social» per «vestir el sistema privat»; perquè «suprimeix del sistema públic de seguretat social la branca de prestacions familiars i no crea cap prestació d'atur». Entrant en el concret, el PS rebutja la reforma perquè redueix els percentatges de reembossament, augmenta el període de carència per tenir dret a una prestació per incapacitat temporal, redueix l'import d'aquesta darrera, redueix també l'import de les pensions d'orfenesa i viduïtat temporal, entre d'altres.

El factor de sostenibilitat, pel qual es recalcularan les pensions, no té el suport ni dels socialdemòcrates ni del grup mixt. Però aquest punt, segons van assegurar la ministra Cristina Rodríguez com qui exercia de portaveu del grup demòcrata, Xavier Montané, no ha de fer patir, doncs l'última paraula per establir les pensions la tindrà el Consell General en el debat del projecte de pressupost.

Montané va acusar els socialdemòcrates de «bloquejar sistemàticament» la reforma de la CASS i de «tancar els ulls a la realitat», per defensar la necessitat de la reforma per aconseguir una major sostenibilitat. Però, entre uns i altres ja hi ha desacord a la base: en la situació de les finances de la CASS. Mentre pels demòcrates el problema és estructural, pels socialdemòcrates és conjuntural, doncs s'explica per la davallada del nombre dels assalariats. Montané també va respondre que els percentatges de reembossament estableixen forquilles que donaran «flexibilitat» al sistema, i per tant es podran dissenyar polítiques més dirigides per productes i serveis o per col·lectius. I finalment va defensar que els nous nivells de seguretat social que estableix el projecte de reforma no són tan dispars, i sovint són majors, que els que es donen en països veïns. Un argument, aquest, gens acceptat per Gonzàlez que va etzibar que «no es pot comparar el que no és comparable», doncs a Andorra tenim molts temporers i no tenim una prestació d'atur. El demòcrata també va assegurar que el projecte defensa el sistema públic, doncs per aquest text el Govern ha de cobrir els dèficits que es generin.

Per la seva banda, Rodríguez va acusar la socialdemòcrata de populisme, i va recordar que els recursos són limitats i les necessitats infinites, convidant a presentar les esmenes parcials que es considerin necessàries.

Més enllà del debat, on es van mostrar tots d'acord va ser en la necessitat d'augmentar les cotitzacions, no ara, sinó quan millori l'economia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT