PUBLICITAT

Un roc de grans dimensions provoca danys materials en una nau industrial

  • Protecció Civil descarta més despreniments després de sobrevolar la muntanya amb helicòpter
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La zona sinistrada per l'esllavissada de dissabte al vespre, al fons la nau industrial que va rebre l'impacte Foto: a.r / ana

dissabte al vespre un despreniment a la tartera de Sant Vicenç d'Enclar va provocar que rocs de grans dimensions es precipitessin al carrer dels Barrers i al camí de Sant Vicenç. Els veïns de la zona que van sentir el terrabastall van donar l'alarma als bombers que de seguida es van desplaçar al lloc del sinistre. I com es pot apreciar en la fotografia de l'ANA, un d'ells va impactar en una nau industrial situada a prop de la zona habitada a l'altra banda del carrer. A més dels bombers, també es van desplaçar al lloc del sinistre el cap de Govern, Toni Martí, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que es van interessar pels desperfectes i van conversar amb els veïns i amb els cossos de seguretat. Ahir, la cònsol de la capital va explicar que «protecció civil ja ha sobrevolat la zona per determinar si hi ha indicis de risc, i de moment no es tem que torni a haver-hi cap més despreniment». No obstant això, Ferrer va recordar que «és una zona qualificada de vermella, o sigui d'alt risc que no és habitable, a menys que s'hi faci alguna actuació de protecció».

De fet, a la zona situada al peu de la tartera de Sant Vicenç només hi ha una sèrie de naus industrials «construïdes de fa molts anys i quan hi ha un canvi de nom el comú ja no l'autoritza per cessar l'activitat» va continuar explicant la cònsol. I és que a la primavera del 2008, dos despreniments van caure a la zona i un d'ells va malmetre un transformador de FEDA. Des d'aleshores, una part de la zona va quedar tancada amb una barrera per evitar que els cotxes s'aparquessin al peu de la tartera, protegida per un mur i una xarxa metàl·lica de nou metres d'alçada. Ferrer va insistir en que «ara no s'hi aparca ningú, no s'hi pot accedir, sinó segur que aquest despreniment hagués malmès els cotxes». I respecte de la zona ocupada per diverses naus industrials va afegir que «no és una zona industrial sinó que es tracta d'una unitat d'actuació residencial que es podrà desenvolupar sempre que es protegeixi i es respecti la línia de risc».

Informe / Ferrer va dir també que «dimarts tindrem l'informe del sinistre i en el que afecta al comú també comprovarem que el despreniment no ha malmès la via ferrada i el camí de Sant Vicenç, el qual de resultes de l'esllavissada del 2008, ja vam canviar-ne el recorregut». La cònsol va argumentar que el «camí seguia la tartera i ara en canvi, està emboscat és a dir, passa pels boscos on sabem que no hi ha caiguda de rocs mentre que abans passava per la mateixa tartera».

La cònsol també va explicar que «el Govern havia reparat les proteccions de la zona fa poc però, sabem que es tracta d'una muntanya molt fragilitzada i els canvis de temperatura bruscos poden provocar despreniments». I va insistir en que «tota la zona habitada està protegida».

Dues esllavissades el 2008/ La primavera del 2008 una roca d'unes 50 tones es va despendre de la tartera de Santa Coloma sense causar danys materials ni personals ja que es va frenar a la plataforma que hi ha abans de la xarxa de protecció, poques setmanes després de la caiguda d'una altra pedra que va destruir part del transformador de FEDA, provocant un tall en el subministrament elèctric. Per això, l'aleshores ministre d'Ordenament Territorial, Xavier Jordana, es va desplaçar al lloc de sinistre i va donar un missatge de tranquil·litat als veïns explicant que aquest és un dels punts que es tenen més vigilats i controlats del territori. També va encarregar una actuació d'emergència per substituir la xarxa de protecció de la tartera per una altra de potència superior i fins a nou metres d'alçada. Els tècnics van constatar que calia substituir la xarxa de protecció que ja va quedar malmesa per l'esllavissada anterior. No obstant això, la neteja del vessant i de la plataforma va afavorir que en l'últim despreniment la pedra s'aturés abans de la xarxa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT