PUBLICITAT

Suñé escolta els joves i anuncia canvis a la llei que regula el FNJA

  • Reconeix que l'organisme ha entrat en un «bucle de bloqueig»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Suñé, ahir durant la compareixença pública al Consell General Foto: ÀLEX LARA

La presidenta del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA), Thaïs Zapata, demanava aquesta setmana canvis a la llei que regula aquest organisme, per poder ser «viables». Ahir, i durant la compareixença davant de la Comissió d'Educació, Joventut, Recerca i Esports, la ministra Roser Suñé va assegurar que canviarà la llei amb el mateix objectiu que cerquen els propis integrants (pocs) del FNJA: simplificar les seves estructures i fer-lo més accessible al col·lectiu al que s'adreça, els joves d'entre 16 i 29 anys.

Suñé va fer balanç d'aquests set d'anys des de l'aprovació de la llei del Fòrum. Un balanç que, malgrat no va voler definir com a negatiu («no faig una valoració negativa, sinó realista», va definir), ha estat ple d'aspectes sense resoldre, de tocs d'atenció (com per part del Tribunal de Comptes, per no presentar els comptes de l'entitat) i de poc treball en relació a l'objectiu pel qual aquest fòrum va ser creat: «dotar d'autonomia els joves per poder exposar els seus neguits». Durant aquests anys no s'han relegit càrrecs, no s'han constituït correctament els organismes que integren el FNJA (l'últim cas, aquest dimarts passat), en què no es va poder constituir el Consell d'associacions per falta de quòrum) i s'han esgotat terminis que dicta la llei.

La ministra va posar com a exemple d'aquest desgavell la impossibilitat de constituir el Consell d'associacions per manca de quòrum, que a la vegada implica la impossibilitat de constituir la Taula Permanent, formada per aquest consell i per l'Assemblea dels joves. O també a tall d'exemple, que l'actual presidenta hagi esgotat el temps màxim per exercir el càrrec i fins i tot superi l'edat màxima de participació a aquest organisme, fixada en els 29 anys. En aquest sentit, la ministra va exposar que l'única que pot prendre la decisió de plegar és la pròpia presidenta.

Per tot plegat, Suñé va definir la situació actual com un «bucle de bloqueig» i que la pròpia institució «no aconsegueix desbloquejar». A més, l'actual llei «no contempla mecanismes en cas de bloqueig». Tot la situació també ha portat a que l'organisme «s'hagi anat diluint» i perdent poder d'atracció entre el col·lectiu de joves.

Partint d'aquí, es modificarà la legislació per intentar que no es perdi l'esperit de la llei, que és fomentar la participació del jovent, crear un òrgan interlocutor amb el Govern i també exercir d'òrgan representatiu a l'exterior, sobretot en diversos actes institucionals que requereixen de la participació del col·lectiu com a representants del país.

Simplificar les estructures / Suñé, que es va comprometre a enllestir el canvi legislatiu abans de la tardor, va explicar que escoltarà les opinions dels joves que integren el FNJA i també la dels comuns, per intentar «simplificar les estructures» del Fòrum (taula permanent, assemblea dels joves, consell d'associacions, comissions de treball, etc.) i també agilitzar els processos de selecció. També s'intentarà resoldre la problemàtica que suposa que només es pugui formar part del Consell com a membre d'una associació de joventut legalment constituïda. Actualment «n'hi ha només unes sis o set».

En relació a què passarà amb el FNJA fins que no s'aprovin els canvis a la llei, la ministra va confiar que finalment s'aconseguirà quòrum en les properes convocatòries per definir els membres del Consell d'associacions.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT