PUBLICITAT

El PS no vol règims fiscals especials pels projectes estratègics

  • Rios diu que «no és el model d'Agència Tributària que ens hagués agradat»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ahir. Foto: TONY LARA

La Llei de l'ordenament tributari és la clau de volta de tot el marc fiscal, «ja que defineix les regles del joc, com ha de ser la recaptació comú de tots els impostos» i, degut al nou marc fiscal, el PS està «a favor de que és reformuli en línies generals», i, tot i que el model proposat pel Govern «no és el model d'Agència Tributària que ens hagués agradat», – ja que «la volíem més propera als ciutadans i més col·laborativa», tal i com va explicar el president del grup socialdemòcrta, David Rios, – el PS ha presentat 127 esmenes «per intentar millorar-la». La majoria d'aquestes tenen com a objectiu, per una banda, «que l'Agència pugui garantir una bona actuació, sigui útil i tingui la potestat inspectora que li pertoca», i per altra banda «intentar augmentar les garanties dels drets de l'obligat tributari».

Una de les esmenes del PS a les quals Rios va voler incidir ahir fa referència al fet que la Llei preveu que el Govern pugui determinar un acord especial o règim fiscal especial «pels projectes estratègics que aquest considerin molt importants pel país», per exemple «abaixant l'impost de societats o acordant un retard per als pagaments d'impostos», ja sigui tant per a inversors del país com de fora. Rios va explicar que els socialdemòcrates no hi estan d'acord perquè «tenim un marc legal poc madur i les persones que han de pagar tots els impostos veurien malament un tracte especial». Tot i així, no vol dir que «d'aquí vuit o deu anys es puguin donar els casos d'acord especial».

APLICACIÓ DELS DOS SECRETS / Per altra banda, Rios va explicar que no han esmenat i per tant, que estan d'acord, en què s'elimini el secret bancari i el professional en informacions tributaries, ja que «entenem que si aquests s'apliquen en l'àmbit tributari seran instruments que impedeixin la feina de l'Agència Tributària». En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va incidir en l'importància de no aplicar el secret professional i va fer referència a la queixa dels advocats responent que «ells han de col·laborar igual que ho fa un enginyer, un constructor o un lampista» pel que fa a informació fiscal.

DEFENSA DE L'OBLIGAT / Rios va explicar que també han introduït moltes esmenes per garantir els drets dels obligats». Entre elles, destaquen el fet que sigui necessari el consentiment de l'afectat o una odre judicial per inspeccionar el domicili particular – ja que «està protegit constitucionalment»–, i en el cas del domicili professional, que l'inspector sigui qui s'ha de desplaçar en horari d'oficina, en presència de l'obligat tributari i sense poder moure la documentació.

El PS també ha esmenat l'obligació de tots els ciutadans de donar informació tributària, especificant que ho facin quan se'ls hi requereix; en canvi, en el cas dels batlles introdueixen que aquests estiguin obligats a notificar a l'Agència Tributaria quan hi hagi indicis de frau fiscal.

El PS també ha esmenat per evitar que les mesures cautelars «s'allarguin en el temps»; és a dir, posar límits. Finalment,en matèria d'embargaments, els socialdemòcrates també han apostat per limitar-los; Rios va explicar ahir que «han de quedar garantits uns mínims de supervivència per a les famílies», i per aquest motiu, proposen no retirar l'equiparable al sou mínim interprofessional de l'obligat que hagi comés frau ni tampoc el domicili habitual.

A les 127 esmenes del PS cal sumar-hi les la quarantena del grup mixt i el centenar que faran els demòcrates, arribant fins a les 260 esmenes a la Llei de l'ordenament tributari; tot i aquets volum, Ladislau Baró, president del grup de DA, va dir que aquesta podria estar aprovada al juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT