PUBLICITAT

DA dóna força al secret bancari i professional dins l'àmbit tributari

  • Volen que només es demani dades a tercers per expedients en fase d'execució o d'embargament
CLARA GARNICA
ANDORRA

Periodic
Salvans i Xavier Montané, moments abans de començar la roda de premsa en relació a les esmenes al projecte de llei, ahir al Consell General Foto: TONY LARA

El Govern va fer constar, en el seu projecte de llei de bases de l'ordenament tributari, que l'incompliment de certes obligacions no es poden emparar en el secret bancari. És a dir, que si l'Administració Tributària demana dades a tercers –un banc en aquest cas– sobre un possible defraudador, les dades s'han de facilitar sí o sí. Doncs bé, el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra ha eliminat aquest punt de la llei, també els que fan referència al secret professional o notarial, perquè «ja estan regulats al nostre ordenament jurídic amb les seves lleis sectorials». Per tant, «es manté «el mateix status quo» que hi havia fins ara, va manifestar el conseller demòcrata Xavier Montané.

Aquest punt és un dels que contempla el centenar d'esmenes que ha presentat el grup parlamentari al projecte de llei. Paral·lelament, però, sí que estipula –i també ho fan constar les esmenes presentades– en quines operacions sí que es podrà sol·licitar informació a bancs, notaris, advocats o d'altres estaments, en relació a un contribuent. Serà en casos en què hi hagi un expedient de caire tributari obert, i ja en fase d'execució o d'embargament. Per tant, en cap cas es podrà utilitzar la informació per inculpar un obligat tributari. Haurà d'existir ja la certesa que hi ha alguna irregularitat. En paraules més planeres, «si es determina i queda comprovat que un tributari té un deute, es demanarà informació a tercers», va explicar el conseller Martí Salvans. Abans, no.

A banda d'aquesta qüestió, demòcrates ha tocat en forma d'esmenes d'altres aspectes de la llei que afectaven els drets dels tributaris. Temes que ja havien generat debat com la possibilitat de fer inspeccions a domicilis professionals o particulars. En el cas dels segons, i tenint en compte que està «protegit consitucionalment», només s'hi podrà accedir amb el vistiplau de l'afectat o amb una demanda judicial. En el cas del segon, s'han presentat esmenes per «acotar el lliure accés només a parts públiques», mentre que per a les parts privades les condicions seran similars a les que es requereixen per entrar a un domicili particular. Per zones privades, Salvans va esmentar, per exemple, els despatxos de la direcció o les zones de comptabilitat.

Projectes estratègics, al consell / Una altra part de les esmenes fan referència als projectes d'interès nacional que pugui desenvolupar un grup inversor, especialment forà. El projecte de llei contempla règims fiscals especials, com títols impositius més baixos. Demòcrates hi està d'acord, però un cop el Govern ho aprovi, i «per donar transparència», «l'acord haurà de ser sotmès al Consell General», va exposar Montané.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT