PUBLICITAT

Els comptables diuen que el canvi en l'IGI bancari és inconstitucional

  • Calsina afirma que si la banca volgués presentar un recurs a la justícia per la modificació, «el té guanyat»
L.FM.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El portaveu de l'Associació de Comptables, Miquel Calsina. Foto: ÀLEX LARA

El portaveu de l'Associació de Comptables, Miquel Calsina, va dir ahir que la modificació que ha fet el Govern de l'IGI bancari, amb el topall màxim del 10% en les deduccions, és «inconstitucional». Segons Calsina, «tothom és igual davant la llei» i , per tant, no es pot a través d'aquesta «limitar el nombre de deduccions que fa una empresa».

El portaveu de l'Associació de Comptables considera que el Ministeri de Finances el que ha fet és»introduir un impost directe en un indirecte», i va concloure que «no és la manera de solucionar el problema». Segons Calsina, doncs, si la banca volgués presentar un recurs a la justícia per a la modificació de l'IGI, «el té guanyat».

Per Calsina, abans de prendre la decisió de posar un topall, el que el Govern hauria hagut de modificar és el tipus d'IGI que paguen els bancs, que actualment està al 9'5%, ja que «amb l'ISI era el 12%». A la pregunta si la pujada no implicaria una repercussió en els serveis que ofereixen les entitats, i per tant, a l'usuari final, Calsina va respondre que «els bancs ara tenen un tipus més baix i estan cobrant el mateix que cobraven quan tenien el 12%» i per tant, «ja que cap banc ha fet cap rebaixa, ara tampoc no tindria perquè augmentar el preu».

Per altra banda, el portaveu dels Comptables també va destacar que «el què s'ha de fer és inspeccionar millor les liquidacions de l'IGI que fan els bancs» i «controlar que tots les apliquin correctament». Segons Calsina «cal analitzar el repercutit» ja que és en aquest on les entitats bancaries «poden cometre doble frau; un vers el client que després no se'l podrà deduir i l'altre al Govern, que no cobra».

«MALA PRAXIS» / El ministre de Finances, Jordi Cinca, va assegurar en la sessió de control al Govern del passat dijous al Consell General que la fórmula triada pel Govern per establir el sistema d'IGI bancari no encarirà els serveis que ofereixen aquestes entitats.

Quan el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, va demanar al ministre si «posaria la mà al foc» que la seva fórmula no faria pujar el preu d'aquests serveis, aquest va rebatre que la proposta feta pels socialdemòcrates sí que faria encarir els serveis bancaris, però va insistir que, sempre que s'apliqui correctament per part dels bancs, la fórmula establerta pel Govern no els encarirà.

En aquest sentit, Cinca va afegir que «no és cap secret que el pas del món ISI al món IGI per part dels bancs no ha estat del tot correcte» i va reconèixer que, tot i que no era la voluntat del Govern, si que hi va haver «mala praxis».

En aquest punt Cinca coincidia amb les declaracions d'ahir de Calsina en les quals admetia que no es va aplicar la rebaixa de preus derivada de l'ISI que es deixava d'aplicar i de l'IGI que es començava a introduir. Tot i aquesta problemàtica, Cinca va voler fer èmfasi en que si els bancs apliquen la fórmula correctament, això no repercutirà en el preu dels seus serveis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT