PUBLICITAT

Dallarès diu que cal que el Govern s'impliqui més amb el Consell d'Europa

  • L'ambaixador ha anunciat que finalitza la seva tasca el 14 de maig
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

dalleres
Josep Dallarès, Ambaixador d'Andorra al Consell d'Europa. Foto: ÀLEX LARA

L'ambaixador d'Andorra davant el Consell d'Europa, Josep Dallerès, va anunciar que el seu «compromís» acaba el proper 14 de maig. En declaracions a l'ANA, Dallerès va explicar que aquell dia Andorra deixarà de formar part del Bureau del Consell d'Europa, del qual n'era membre des del maig del 2011, i per tant la seva tasca haurà acabat. L'encara ambaixador va considerar que cal que el Govern s'impliqui més amb el Consell d'Europa. Pel que fa a les relacions amb la Unió Europea, l'exsíndic va remarcar que cal perfilar d'una vegada per totes algun tipus d'acord.

El 14 de març, Andorra deixarà de ser membre del Bureau, que és l'òrgan que presideix el Consell d'Europa, de forma similar a la mesa d'un parlament. Dallerès explica que hi va entrar el maig del 2011 i abans d'assumir-ne la presidència durant sis mesos, va ostentar-ne la vicepresidència. Ara, un cop transcorregut el temps reglamentari, Andorra cedirà la seva plaça al Bureau a un altre Estat europeu, que seguirà el mateix procediment.

En una entrevista concedida a l'ANA, Dallerès va valorar de forma molt positiva el pas d'Andorra pel Bureau i per la presidència del Consell d'Europa, i considera que el país «n'ha sortit ben parat». És per això que confia que es pugui continuar treballant en la mateixa línia i ha assegurat que, pel que se li ha comunicat, la presència diplomàtica d'Andorra hi continuarà sent, amb un ambaixador permanent, «cosa que és indispensable».

Fruit d'aquesta experiència, Dallerès va poder constatar «el poc coneixement que es té del Consell d'Europa, tant a Andorra com a fora d'Andorra». En aquest sentit, va lamentar que «de totes les institucions europees, és la gran desconeguda». Sí que és cert que se'n coneix una part, el Tribunal de Drets Humans, però «es coneix especialment quan treu una sentència contra un Estat, per les crítiques que això pot comportar». Tot i això, Dallerès va manifestar que el Consell d'Europa «és molt més».

En aquest sentit, l'ambaixador considera que caldria un major esforç per tal de donar a conèixer la tasca del Consell d'Europa. Per una banda, creu que hi hauria d'haver més implicació per part del Govern, ja que «durant aquests darrers vint anys, s'ha participat en alguns grups de treball, però no en tots». A banda, també considera que s'hauria de fer una feina d'explicació, ja des de la base. En aquest sentit, va afegir que «jo fóra partidari d'una introducció de la història del Consell d'Europa a les escoles». De fet, va assegurar, aquest és un aspecte que ja es reclama des de la institució.

les relacions amb la UE/Pel que fa a les relacions amb la Unió Europea, Dallerès va assegurar que «la Unió Europea hi és i nosaltres no n'estem al marge, hi estem a dins». En aquest sentit, remarca que «fa molts anys que estem aplicant, sense contrapartides i sense negociar, normativa de la Unió Europea». És per això que considera que el més lògic «és que hi hagi un acord, sigui el que sigui, però deixant clar com ens situem davant de la Unió».

De moment, afegeix Dallerès, «no s'està plantejant el fet de ser membres o no, però el Govern ha iniciat contactes per tirar endavant un tractat d'associació, i ja veurem com s'acaba». En aquest sentit, conclou que «s'ha trigat molt, però ja era hora que es tirés endavant».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT