PUBLICITAT

Martí proposarà als comuns fixar un topall a les transferències

  • La proposta serà presentada dimarts als cònsols i seria efectiva per a un o dos anys
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí, la setmana passada a la sala del consell de ministres Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, proposarà als comuns fixar un topall en les transferències per als propers anys. Així ho va anunciar ahir al programa La Rèplica de RTVA, on va indicar que el proper dimarts farà una proposta als cònsols que encara no ha volgut desvetllar. Va indicar que per poder fer la redefinició del percentatge d'ingressos que s'ha de transferir als comuns cal tenir assentat el marc fiscal, i que per a això caldrà esperar encara alguns anys. Per aquest motiu, de moment, farà una proposta als comuns per posar una xifra estable per a un o dos anys.

El cap de l'Executiu va explicar que la negociació de les competències ha avançat, i que tot i que no s'hagi acceptat el document presentat pel ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, sí que s'ha avançat en qüestions «d'altíssim calat».

Per a la propera reunió sobre aquesta qüestió, Martí ja va avançar que l'eix central seran les transferències, i en aquest sentit, va recordar la demanda que va fer l'any passat de congelar les transferències, i va agrair que els comuns ho acceptessin. Per al proper any Martí va anunciar que farà una nova proposta «molt clara» i va afirmar que «vull pensar que serem tots suficientment generosos per entendre que podem tancar un document». Aquest seria, segons el cap de Govern, a l'espera de redefinir els percentatges de transferències que s'han de donar als comuns, i que hauran d'anar en funció de com s'adapti el marc fiscal. Per a això, segons Martí, encara falten alguns anys, i per tant de moment es demanarà «fixar un màxim a les competències, una xifra estable, almenys per a un o dos anys».

D'altra banda, el cap de Govern va recordar durant l'entrevista les reformes que ha fet aquest Executiu, i s'ha mantingut ferm en el fet que eren necessàries. Les que es mantenen com a prioritàries per a l'any que queda de legislatura són els complements de jubilació dels funcionaris, la reforma de la CASS i l'imminent aprovació de l'IRPF.

Obertura / Martí també va parlar de l'evolució de l'obertura econòmica al Principat, i va subratllar el fet que l'ambaixador dels Estats Units reconegués l'interès d'empreses americanes en instal·lar-se a Andorra. El cap de Govern confia que això es vegi reflectit amb alguna multinacional americana instal·lada al país aviat. Repecte a les eleccions generals de l'any que ve, en ser preguntat per la possibilitat que es repeteixi la foto Toni Martí-Ladislau Baró-Jordi Cinca, el cap de Govern va dir que «si no estem tots tres a la foto, no estarem gaire lluny» i va afegir que podia assegurar que Cinca i Baró estaran al costat de la persona que es presenti com a candidat per DA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT