PUBLICITAT

BPA pronostica que aquest any Andorra veurà la sortida de la crisi

  • El 0,21% del turisme mundial ve al Principat, i hi ha «senyals clars» que la seva despesa augmenta
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Miquel presenta els resultats econòmics del 2014, en el marc de la nova publicació ?Focus Andorra', ahir Foto: TONY LARA

Ja no són veus fluixes, o sentències amb la boca petita, les que anticipen que aquest 2014 ha de ser el més positiu econòmicament parlant des de fa molts anys. Ara són més elevades. Ahir va ser el torn de Banca Privada d'Andorra, que ha analitzat l'evolució econòmica del país el 2013, englobant-la dins les tendències internacionals, podent oferir, també, una previsió de com es desenvoluparà el 2014. Amb els resultats a la mà, el conseller de l'entitat bancària, Joan Pau Miquel, va assegurar que aquest any es veurà la sortida de la crisi, que hi haurà creixement econòmic a Andorra i que per primera vegada en anys el Producte Interior Brut serà positiu.

Tal i com es mostra a la nova publicació de BPA, Focus Andorra, la recuperació serà «tènue», encara amb alguns matisos en certs sectors, però «hi ha raons per anticipar un creixement del PIB andorrà», aquest any, tant pel comportament intern com també pel comportament dels països dels que depèn Andorra: Espanya i França. La primera deixarà enrere la recessió i la segona accelerarà el creixement. Les previsions en tots dos casos són d'un augment del PIB per sobre de l'1%.

Però la població, més enllà de si el país creix o no creix, el que vol saber és si millorarà la seva economia. En bona part sí, ja que el mercat laboral andorrà crearà ocupació. Sobretot al sector financer, a l'immobiliari, i a l'Administració pública. En aquest darrer sector, «Andorra és l'únic país del seu entorn que va augmentar l'ocupació» el 2013, va assegurar Miquel. En canvi, sectors com la construcció, comerç i hoteleria estan descendint a nivells més elevats que a la gran part dels països europeus.

El que no sembla que de moment hagi d'augmentar són els salaris. El mitjà està en 1.995 € mensuals i ja són dos anys consecutius de descens. Un comportament similar (en termes percentuals) que a la zona Euro.

Els turistes gasten més / Bona part de la recuperació econòmica d'Andorra ve supeditada a la recuperació de França i Espanya, i més particularment als seus turistes. El conseller delegat de BPA va assegurar que hi ha «clars senyals de recuperació de la despesa turística», i també de la pròpia recuperació de les xifres de visitants. Miquel va voler destacar sobretot el creixement del 67% del turisme rus l'any passat, que han passat a representar del 2,3% al 3,7% del total del mercat turístic d'Andorra.

Malgrat aquesta tendència a l'alça, però, el Principat ha perdut pes turístic mundial. Andorra va ser la destinació del 0,21% de les arribades internacionals de turistes a tot el món, quan el 2012 van representar el 0,22%. Dins d'Europa el percentatge puja fins al 0,41%. I el petit país dels Pirineus encara és menys presencial en percentatges de PIB mundial: representa el 0,006%.

No hi ha fruits de l'obertura / Amb tot, i tornant només a Andorra, Miquel va voler destacar que el bon comportament de l'economia que sembla que es mantindrà tot aquest any i que ve donat sobretot per l'impuls dels sectors tradicionals: turisme, serveis i sector financer. És a dir, que l'obertura econòmica, de moment, encara no es veu en l'economia nacional. «Jo no dubto que l'obertura econòmica sigui un bé per al futur, però la recuperació ve de la mà dels sectors tradicionals», va voler assegurar el conseller delegat. A més a més, Miquel considera que aquests «pilars fonamentals no han de deixar de ser puntals» per al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT