PUBLICITAT

Els residus tractats baixen 2.500 tones per la caiguda de l'activitat

  • Camp anuncia que actualment Andorra no pot importar residus d'Espanya i França
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i els directors de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Marc Rossell i Gerard Olm, ahir. Foto: ANA / M.C

el 2013 la producció total de residus va ser de 70.595 tones, el que suposa una reducció de 2.440 tones respecte del 2012. Segons va explicar ahir el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, a la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, el principal motiu d'aquesta davallada és l'activitat econòmica tenint en compte que majoritàriament ha baixat la producció de fusta, ferralla, paper i cartró; derivats de sectors com la construcció i també per un menor ús de les empreses i la població. Per contra, s'ha estabilitzat la recollida de vidre i paper i augmenta la d'envasos, segons va informar l'ANA. En aquest últim cas, com ha recordat el director de Medi Ambient, Marc Rossell, s'ha posat en marxa la campanya Objectiu 1.200 tones per fomentar la recollida d'envasos en la qual s'està més lluny de l'objectiu marcat pel Pla Nacional de Residus.

Altres dades de medi ambient del 2013 indiquen que el 70% de les estacions de mesura de la qualitat de l'aigua han registrat uns nivells excel·lents o bons, la qualitat de l'aire ha estat excel·lent o bona un 95% del temps o que s'han rebut 55 denúncies sobretot per irregularitats de contaminació acústica i dels residus.

ACTUACIONS 2014 / Pel que fa al pla del 2014 en matèria de medi ambient està previst un inventari i mitigació dels gasos d'efecte hivernacle, finalitzar la primera campanya de mesurament de l'aire interior a les escoles, fer un pla d'embelliment de l'entrada sud del país o iniciar una prova pilot de recollida de matèria orgànica amb productors singulars com hotels o grans superfícies durant el 2014, entre altres. També hi ha l'objectiu de licitar i adjudicar les obres per adequar el refugi guardat de l'Illa el 2014, encara que el ministre va reconèixer que caldria treballar-hi durant tot el 2015 i no es podria inaugurar previsiblement fins al 2016. Amb aquest projecte, va indicar Camp, es completa el circuit perquè els excursionistes puguin descobrir els paisatges d'Andorra sense baixar a les valls.

Centre de Tractament de Residus/Arran de les preguntes formulades per les conselleres de la Comissió Legislativa, el titular de Medi Ambient va donar algunes dades del Centre de Tractament de Residus de la Comella. Ara per ara funciona amb un volum de 34.000 tones tractades i es considera que l'any passat ja va tocar fons. A més, es fan dues aturades per manteniment i per emmagatzemar residus perquè pugui funcionar tot l'any. Tampoc s'esperen grans pujades per les polítiques de reciclatge però el volum es pot mantenir si es reprèn l'activitat econòmica i repunta el turisme, va assenyalar el ministre. En relació a la importació de residus, Camp va explicar que la normativa europea estableix un coeficient mínim d'aprofitament de l'energia dels centres de tractament de residus del 60%. Si no s'assoleix aquesta proporció no es pot exportar des de la UE a països tercers. Per això, ara per ara Andorra no està autoritzada perquè només arriba a un aprofitament entre el 54 i el 58%. Les vies per poder realitzar aquest intercanvi són o esperar que la UE revisi, com s'espera que ho faci a finals d'aquest any o el vinent, la normativa per als països del sud on fa més calor i la necessitat d'aprofitament és menor; o bé es busquen fórmules per arribar a aquest 60% com ara assecant els fangs humits de l'aigua de les depuradores. Precisament aquest va ser el tema pel qual va manifestar una major preocupació la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, que va considerar que s'haurà de seguir de prop per veure com afecta a la qualitat de l'aire el fet d'importar i cremar més residus. «Que no vulguem arreglar una cosa i n'espatllem una altra», va dit.

Més població d'isards / El director de Patrimoni Natural, Gerard Olm, va donar algunes dades de la població salvatge del país. Va exposar, per exemple, que la població d'isards és de 665 exemplars, que es van adjudicar 81 anelles i es van fer 69 captures; el nombre de muflons el 2013 era de 227 i es van capturar 33 exemplars de les 100 peces atorgades i, per últim, es van registrar 2,8 cabirols per quilòmetre i es van abatre 21 de les 100 peces atorgades. Amb aquestes dades, Olm va indicar que creix la cabana d'isards i muflons i s'estabilitza la de cabirols.

Per la seva part, el centre de recuperació de fauna va rescatar 53 animals vius, molts d'ells víctimes d'atropellaments i abandonaments, i 85 de morts, dels quals 31 van ser atropellats. Olm també va apuntar que en els darrers dos anys s'han detectat més abandonaments de tortugues i furs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT