PUBLICITAT

Robert demanda RTVA per acomiadament discriminatori

  • Considera que s'ha vulnerat el dret a la llibertat d'expressió i demana el retorn al seu lloc de treball
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'exdirector de RTVA, Francesc Robert, conversa amb el seu advocat, Xavier López, ahir Foto: ANA / J.P.C

L'exdirector de Ràdio i Televisió d'Andorra, Francesc Robert, va presentar ahir a la tarda una demanda contra RTVA per acomiadament discriminatori i, per tant, nul de ple dret. La demanda es basa en que, tot i que en la carta d'acomiadament no hi figura el motiu del mateix, aquest es va produir per unes declaracions realitzades a la tertúlia del programa El matí de Catalunya Ràdio i per tant, Robert considera que se'l va fer fora de l'ens per raó d'opinió, fet que vulnera la llibertat d'expressió protegida en l'article 45 del Codi de Relacions Laborals. A més, l'article 98.5 castiga el comiat del treballador i el declara nul de ple dret quan constitueixi un acte de discriminació per raó d'opinió. La demanda presentada també fa referència que en cap moment Francesc Robert hauria infringit cap dels motius pels quals segons la Llei de RTVA se'l podria acomiadar. La demanda, segons va informar l'ANA, considera que l'acomiadament de Robert és «una clara censura a l'exercici de la professió periodística, atemptant així el Govern d'Andorra contra la llibertat d'expressió» i afirma que amb l'acomiadament el Govern «no tolera en les seves files i en els òrgans públics que d'ell en depenen, la pluralitat, la llibertat i les opinions dissidents». Robert demana el retorn al seu lloc de treball com a director general d'RTVA, que se li abonin els salaris deixats de percebre i una indemnització de 25.000 euros.

REUNIONS AMB MARTÍ / Fins a cinc reunions va tenir Francesc Robert amb Toni Martí al seu despatx, i una trobada en un acte, en el període que va del 2 de desembre a la data de l'acomiadament, segons relata Robert en la seva demanda, on també especifica com Martí li va recriminar les seves declaracions en les dues primeres reunions però que en cap moment li va demanar la dimissió o li va parlar d'acomiadament.

És en la tercera de les reunions, datada el 14 de gener del 2014, quan, segons Robert, li diu textualment: «Francesc, tinc marge de maniobra zero»; afegeix que «la situació s'ha complicat, però he de reconèixer que has fet bona feina»; li demana que presenti la dimissió «amb temps, no hi ha pressa»; i li reconeix la feina feta i li diu que presenti els comptes, «que en aquest cas han estat bons i cap a finals d'abril presentes la dimissió». Robert explica que en cap moment el cap de Govern li va concretar el motiu pel qual havia de presentar la dimissió i com que se li havia reconegut la bona gestió no presentaria la dimissió: «com que no ho entenc, no crec que hagi de dimitir».

Les dues últimes reunions van anar igual que aquesta darrera i van girar a l'entorn de la demanda per part del cap de Govern que Robert li donés una data de dimissió («Necessito una data» li va dir) afegint que «No puc parlar més, però tinc marge de maniobra zero».

Robert va dir ahir que creu que van haver-hi pressions externes perquè el cap de Govern volgués forçar-lo a dimitir i acabés acomiadant-lo: «això ho haurà d'explicar el cap de Govern, jo crec que les tenia» i «estic impacient per saber què dirà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT