PUBLICITAT

Una al·lèrgia que apareix d'adult

  • La sensibilització al pol·len durant primaveres consecutives pot derivar en reacció immunològica ja de grans
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

Els que a dia d'avui poden afirmar amb rotunditat i certa fanfarroneria (davant dels menys afortunats), que no pateixen les inclemències de les al·lèrgies primaverals, possiblement estiguin cantant victòria abans d'hora. I és que tal i com apunta l'al·lergòleg Santiago Nevot, l'al·lèrgia pot aparèixer ja d'adult.

«Després de patir un període previ de sensibilització» –diverses primaveres consecutives–, «la persona pot començar a desenvolupar símptomes», sigui a l'edat que sigui. Símptomes com un constipat, sense febre alta, amb sensació d'estar carregat. A partir d'aquí «et pots trobar fatal ja cada primavera», va assegurar Nevot.

Per aquest motiu, el primer que ha de fer una persona amb símptomes d'al·lèrgia és acudir al seu metge de capçalera. Allà li donaran antihistamínic per «bloquejar la resposta immunològica». Però si quan els deixa de prendre retornen els símptomes és quan cal acudir a l'al·lergòleg. Allà, i després de confirmar l'al·lèrgia, se li subministrarà al pacient tractament farmacològic, i paral·lelament, una anàlisi de sang ha de determinar quin és el pol·len que li està produint l'al·lèrgia.

A partir d'aquí es pot iniciar un tractament d'uns cinc anys de durada al propi Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Consistirà en «treballar el sistema immunològic del pacient» mitjançant una vacuna amb el pol·len específic per educar aquest sistema.

D'aquesta manera «l'organisme ja tindrà reconegut el pol·len» cara futures primaveres, exposa Nevot. Amb sort, per tant, de nou aquest pacient podrà fardar que ja no pateix les conseqüències de les al·lèrgies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT