PUBLICITAT

L'alta concentració de pol·len a l'aire fa preveure una primavera més dura

  • La pitjor època per als al·lèrgics, degut a la pol·linització del bedoll, s'allargarà fins mitjans de maig
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

El període que va des de mitjans d'abril fins mitjans de maig és el més problemàtic de la primavera pel que fa a concentració de pol·len a l'aire. Concretament, degut a la pol·linització del bedoll, arbre molt comú al Principat i que durant aquest període entre abril i maig se situa en uns nivells de concentració en l'atmosfera «molt elevats», segons consta al calendari pol·línic d'Andorra, fet públic ahir. A més a més, i segons va assegurar l'al·lergòleg de la Fundació Althaia, Santiago Nevot, responsable d'al·lergologia de l'Hospital de Meritxell, les previsions apunten cap a una primavera més complicada que la de l'any passat. El motiu, «la concentració de pol·len a l'aire s'ha incrementat un 10%» respecte a l'any passat.

La causa la trobem sobretot en les condicions climatològiques que s'han donat a l'hivern, en consonància amb les de l'inici de la primavera. Ha estat un hivern de molta neu, que ha deixat el subsòl molt humit, explica Nevot. Paral·lelament, les darreres setmanes la meteorologia ha donat un gir important, amb molt de sol i temperatures elevades: la natura ha brotat i en conseqüència també han incrementat els nivells de pol·len.

Per períodes, i segons conta al calendari pol·línic, ara és la pitjor època per als al·lèrgics al pol·len dels arbres, com poden ser el bedoll, el freixe o l'avellaner. Posteriorment, cap al juny i juliol, és el període més problemàtic pels al·lèrgics a les gramínies. Un cop passa, arriba la pol·linització de les herbes, com el til·ler o l'artemisia. El calendari, que es pot consultar a la pàgina aire.ad, el realitzen conjuntament el departament de Medi Ambient i el Laboratori Central de Salut Pública, els quals mesuren els nivells de pol·len i espores de fongs per mitjà d'un captador situat a la vall central. Els resultats són fruit dels registres del 2012 i 2013.

Rinitis i asma / Malgrat que les previsions apunten cap a un «augment» de la pol·linització, això no vol dir que es tradueixi necessàriament en un increment de la mateixa magnitud en la simptomatologia de l'al·lèrgic, ja que aquesta és «molt individualitzada» i cada persona «respon diferent» a l'al·lèrgia, va assegurar l'al·lergòleg.

Els principals símptomes que presenta una persona que pateix una reacció al·lèrgica al pol·len són de rinitis i d'asma. És a dir, i en relació al primer, picor als ulls, envermelliment d'aquests, nas tapat, congestió o fins i tot erupcions cutànies. Pel que fa a l'asma, la simptomatologia més comuna és la tos, sensació d'ofec i fins i tot soroll estrident (vulgarment pitos), al respirar.

Tal i com explica Nevot, quan al pacient se li detecta una possible al·lèrgia al pol·len, es fa un estudi complet de nas i pulmons, ja que tot està relacionat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT