PUBLICITAT

Caballé, imputada a Espanya per fingir que vivia a Andorra

  • Els beneficis de concerts els derivava, mitjançant una empresa andorrana
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Caballé, durant un recital a Sant Julià d eLòria l'any 2002. Foto: TONY LARA

La soprano catalana Montserrat Caballé està imputada per un delicte de frau fiscal contra la Hisenda Pública espanyola, després d'una denúncia presentada per la Fiscalia. Se l'acusa d'haver defraudat 508.462 euros l'any 2010, any en què fingia estar vivint de manera permanent a Andorra, concretament a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

La imputació de la diva de l'òpera deriva d'una querella presentada per la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, que l'acusa de no haver presentat la declaració de l'IRPF corresponent a l'any 2010, de manera que va aconseguir no tributar els beneficis obtinguts als seus recitals i gravacions.

Tots els diners anaven a parar a un compte corrent d'un banc d'Andorra.

Segons assegura la Fiscalia, l'acusada tenia l'obligació de presentar aquesta declaració de l'IRPF a Espanya ja que residia a Barcelona, i només marxava del país «per al desenvolupament de la seva activitat professional com a artista lírica, a la participació de concerts o gravacions musicals».

El ministeri públic també considera que amb l'objectiu d'obtenir més beneficis de la seva activitat professional, l'artista va fixar la seva residència a Sant Julià de Lòria. I encara més, «guiada pel mateix desig i per aconseguir que l'Agència Tributària no tingués coneixement dels seus ingressos i de la seva residència real a Espanya, ni tampoc se li pogués exigir el pagament de l'impost corresponent», va firmar a través de l'empresa andorrana Reial Classics S. L. la gran majoria de contractes per recitals i gravacions de l'any 2010.

EMPRESA ANDORRANA FICTÍCIA / Va ser la pròpia artista qui va indicar que els beneficis que obtingués dels contractes signats fossin ingressats a un compte andorrà de la societat Reial Classics, empresa la qual l'Agència Tributària només coneix el domicili fiscal, sense més dades.

També va signar contractes on s'explicitava que es pagués en efectiu o mitjançant un ingrés al compte andorrà.

La soprano ha estat citada a declarar a Barcelona el proper 9 de maig, segons va informar EFE.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT