PUBLICITAT

Retard en la presentació d'informes internacionals

  • El text sobre discriminació racial i el de drets civils i polítics, pendents
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La darrera sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides Foto: UN PHOTO

Andorra té pendents dos informes inicials sobre els convenis de drets civils i polítics (CCPR) i sobre l'eliminació de la discriminació racial (CERD) des del 2007. Segons va admetre la directora d'Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, porten un retard «considerable» en la presentació d'informes a organismes internacionals com l'ONU com a conseqüència d'una «acumulació de compromisos internacionals» que requereixen un treball intens de seguiment.

Com va apuntar Cano, en els darrers dos anys i com a conseqüència de la presidència del Consell d'Europa han rebut visites del comissari europeu dels drets humans, de la Comissió europea contra el racisme i la intolerància (ECRI), han lliurat l'informe del Comitè contra la tortura, etc. Són els mateixos equips que han de respondre aquestes qüestions als diferents òrgans i per això cal «prioritzar», va admetre Cano.

Pel que fa als dos informes que manquen són informes inicials el que suposa «començar de zero» i recopilar tota la documentació sobre aquests àmbits. En la majoria de casos els informes es lliuren més tard de la data prevista i per tant Andorra no és un cas aïllat sinó que molts dels països que formen part de les Nacions Unides també porten un retard en el lliurament de la documentació. Segons Cano, els organismes internacionals són conscients de la realitat dels diferents Estats i per això, malgrat que les dates són públiques, tampoc reclamen la informació, va informar l'ANA.

En aquest sentit, des d'Andorra s'apunta que hi hauria d'haver una racionalització i més coordinació entre diferents organismes i dins dels mateixos per poder intercanviar informació. D'altra banda, rambé es proposa que les visites d'especialistes es puguin agrupar per temes i no per grups encarregats dels diferents tractats o convenis ja que en molts casos es tracten aspectes comuns que podrien ser avaluats alhora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT