PUBLICITAT

La POB no espanta als alumnes de batxillerat

  • Pocs nervis entre els 110 candidats el primer dia d'exàmens, en una prova que supera pràcticament el 100% de l'alumnat de secundària
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Alumnes de batxillerat fan cua per a la seva ració d'arròs, ahir davant de l'UdA Foto: TONY LARA

Un any més, a mitjans de maig, arriben les temudes proves que defineixen el futur universitari dels joves alumnes de secundària. Fins fa quatre anys era la selectivitat, ara parlem de la Prova Oficial de Batxillerat (POB), que han de realitzar tots els alumnes de segon batxillerat de l'ensenyament andorrà per obtenir el títol. Es tracta d'una prova homologada i que serveix com a nota de tall per entrar a les universitats espanyoles, així com per poder accedir a les de França (tot i que al país gal no cal nota).

Ahir començava la POB per a 110 alumnes andorrans, que estaran d'exàmens finals una setmana, és a dir, fins dimecres vinent. Malgrat el que es jugaven, i tota la por que envolta aquestes proves, ahir al Centre de Formació Professional d'Aixovall es respirava un ambient més aviat tranquil. O ja no són el que eren, o ara els joves estan més preparats, però la veritat és que la sensació general dels alumnes que ahir finalitzaven el primer examen era força optimista. «M'ha anat bé, era fàcil», assegurava la Yaiza Folck, «era facilet», manifestava la Judit Vila, «no era complicada», afegia l'Ivan Vitorino. Ahir al matí era el torn de les proves de matemàtiques, llatí, economia i arts plàstiques. Tots asseguraven (sigui veritat o no) haver estudiat molt i portar el temari preparat.

De fet, les pròpies xifres dels darrers anys corroboren aquesta sensació envers la POB. «El 95% aproximadament aprova», va assegurar la directora del Departament de Suport a l'Ensenyament i Inspecció Educativa, Mercè Cabré. Encara més: l'any passat va aprovar el 100% dels alumnes de secundària. «El normal és el que aprovin i que treguin notes similars a les que han tret a batxillerat», va afegir Cabré.

Dels 110 alumnes que ahir van començar la prova, 13 es presenten per lliure i la gran majoria provenen del batxillerat científic (un total de 40). Pel que fa al seu futur, les preferències són variades. Des de fisioteràpia tant a França com a Barcelona, a història de l'art, enginyeria industrial, física o fins i tot periodisme. La nota de la POB representa un 40% mentre que la de batxillerat un 60%.

La gran majoria d'estudiants es mostrava confiat ahir que assolirien la nota de tall requerida. I si no, «sempre els queda l'opció d'anar a pujar nota presentant-se a les assignatures específiques a la selectivitat espanyola», va explicar Cabré.

Un ‘break' de paella

Entre examen i examen, i ni que s'hagués fet expressament, els participants de les POB van poder fer un descans al migdia gaudint d'una ració d'arròs, en el marc de la Diada universitària que organitza cada any la Universitat d'Andorra. Està pensada sobretot per als alumnes de primer curs de batxillerat. Durant l'acte, el rector de l'UdA, Daniel Bastida, va confirmar que el curs vinent s'oferirà per primera vegada dos màsters. Es tractarà de la continuació de dos bàtxelors «molt consolidats a la Universitat, com són els d'informàtica i administració d'empreses». Així, aquests dos nous màsters es convertiran en la primera oferta de segon cicle universitari al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT