PUBLICITAT

L'oposició exigeix Martí que compleixi i no avanci les eleccions

  • Bartumeu veu molt difícil un avançament perquè el pressupost es votarà al febrer
  • Rios avisa al cap de Govern que «no perdi més credibilitat» i respecti el calendari legislatiu
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bartumeu i Rios al Consell General, el maig passat Foto: TONY LARA

Hi ha qui ho dóna per fet, hi ha qui ho descarta ferventment, però ni els més propers al cap de Govern poden asseverar quan el poble andorrà tornarà a les urnes. Toni Martí té la decisió, i a priori, segons les seves manifestacions, la legislatura s'esgotarà, però...

Des de l'oposició parlamentària confien que Martí compleixi la seva paraula i es deixi de tacticismes, però per si de cas s'assegura que estan preparats per a un avançament. Un gat vell, adobat en mil baralles parlamentàries com és Jaume Bartumeu es mostra convençut que els comicis seran quan marca el calendari: «Votar previament seria inexplicable, doncs el projecte de pressupost es votarà el febrer i veig bastant improbable que el cap de Govern dissolgui el Consell General abans», afirma el representant d'SDP.

David Rios, president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata avisa: «El que s'ha de fer es respectar el calendari i allargar la legislatura, però el nostre calendari ens permet tenir un coixí i estar preparats. Martí té un greu problema de credibilitat i esperem que no afegeixi un nou episodi de falta de credibilitat».

Encara que Rios fins i tot no descarta «guanyar les eleccions perquè tothom s'ha adonat que la majoria absoluta de DA és dolenta per al país», Martí sap que el centre-esquerra està dividit i acabant de guarir la ferida del trencament. «Per ser realistes –apunta Bartumeu– el nou PS i SDP no estem en condicions de disputar un lideratge com el de Martí», tot i que des d'SDP es llença la següent pregunta: «¿Interessa un avançament per agafar gent desprevinguda? La resposta és no, i les eleccions seran entre abril i juny de l'any que ve».

Tant Rios com Bartumeu coincideixen en assenyalar que un dels perills que haurà d'afrontar Martí i DA ve per la dreta. «Hi haurà un xoc de trens dins del mateix àmbit ideològic i DA tindrà atacs forts del centre-dreta, encara que l'únic rival que té Martí és el PS», afirma Rios.

Bartumeu ho té clar: «Està per veure com es constitueix la dreta de DA. Per part del PLA, si no va amb els joves, Martí té un problema, i es pot trobar amb una trampa com li va passar a Albert Pintat».

I és aquí on apareix la figura d'Eusebi Nomen. ¿Serà ell el candidat o vindrà per terres lauredianes? El que sí té clar el líder d'ApC és que no estarà al marge: «Faré tot el possible perquè hagi una candidatura que permeti a la gent desil·lusionada amb DA tenir una alternativa». Nomen no espera un avançament, sinó que l'exigeix ja: «Andorra necessita unes eleccions immediates perquè la gent es pronunciï sobre l'IRPF, l'acostament a Europa i perquè la gran aposta d'obertura econòmica ha estat un fracàs i només s'han implantat franquícies de multinacionals que fan tancar empreses andorranes, o bé societats opaques que treballen fora d'Andorra en no se sap què». L'economista té una llarga llista de greuges polítics, i s'encén quan parla d'un IRPF «que només pagaran les classes mitjanes, funcionaris i empleats de la banca, i les grans fortunes quedaran fora. S'han de fer eleccions abans del 2015 per poder retirar aquest IRPF».

Llista verda / Els Verds, per la seva banda, estan immersos en la preparació del congrés que ha de tornar a ubicar el partit en l'escenari polític. Isabel Lozano, portaveu, comparteix amb Nomen que les grans fortunes podran escapolir-se i no pagaran l'IRPF, «però això no treu que aquest impost és necessari per contribuir a mantenir l'Estat». L'excap de llista verda veu «difícil anar sols tal i com està muntat l'actual sistema electoral». Veurem doncs si es vota al desembre, o quan toca.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT