PUBLICITAT

Andorra s'estrena en el sector de les cases rurals

  • La Borda del Mollà a Encamp, primera en obtenir acreditació oficial
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Vista general de la Borda, moments abans de la seva inauguració, ahir Foto: TONY LARA

el sector turístic dels allotjaments rurals a Europa el configuren 400.000 petits establiments, el que es tradueix en 3,5 milions de places ofertes cada dia. En percentatge, i respecte al total de l'oferta de pernoctacions del vell continent, representa el 13% de llits. Es tracta d'un sector, per tant, «molt consolidat», tal i com va reconèixer ahir el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, en el qual ara s'hi comença a introduir el Principat. De fet va ser ahir, amb la inauguració de l'allotjament rural Borda del Mollà a Encamp, que es va donar el tret de sortida, de manera simbòlica, a l'estrena d'aquest sector a Andorra.

La Borda del Mallà, als Cortals d'Encamp i amb una magnífica panoràmica sobre tota la vall, data del segle XVI i simbolitza el canvi de mentalitat de les famílies de tota la vida andorranes. Els fills del propietari van decidir convèncer-lo per canviar l'ús inicial d'aquest edifici, plenament agrícola, al turístic. Ara és una borda rural de quatre espigues (la màxima acreditació possible), totalment reformada per acollir quatre adults, a més de nens. Té dues habitacions, un lavabo, cuina equipada, menjador i terrassa.

El seu preu ronda entre els 220 fins als 490 euros per dia, segons va informar el gestor d'aquesta borda, Josep Maria Puy. Estarà oberta tot l'any i va destinada sobretot a un públic «que valora un tracte més personalitzat». La promoció es farà mitjançant internet, a través de la seva pàgina web i també partint de gestors de reserves com Booking. A dia d'avui, encara no hi ha cap demanda de reserva d'estada, va assegurar Puy.

30 places abans d'acabar l'any / Dins el reglament sobre els allotjaments rurals d'Andorra (en vigor des de l'any passat) s'hi estableixen dues tipologies. Per una banda, les bordes rurals, ubicades en una zona més apartada, i les cases rurals, en «un entorn més urbà», va destacar Camp. Si la Borda del Mollà és el primer allotjament de la segona tipologia, el primer en el cas de les cases serà la de Les Arnes, situada al nucli antic d'Encamp, prop de l'església de Santa Eulàlia. Està gestionada pels mateixos impulsors que en el cas de la Borda del Mollà i també té una acreditació de quatre espigues.

Amb tot, aquests dos nous allotjaments no són els únics rurals que estrenen el sector a Andorra. Tal i com va confirmar el ministre de Turisme, n'hi ha tres més a la recta final de tot el procés d'acreditació, fet que permetrà que abans de final d'any el país pugui oferir una trentena de places d'aquestes característiques. Es troben ubicats a Sornàs, a Canillo i a la Rabassa,

En paral·lel, hi ha fins a nou allotjaments de característiques rurals que ja han comunicat al Govern la seva voluntat de convertir-lo en turístic. És a dir, ja cara l'any vinent, «Andorra tindrà un centenar de places», va destacar Camp. «És poc però és l'inici», va afegir, tot recordant que ens trobem «en un moment complicat» i que no és senzill en els temps actuals iniciar projectes d'aquestes característiques.

Complement al sector hoteler / Des del ministeri es vol incloure els allotjaments rurals dins les seves campanyes de promoció turística del país, com a oferta d'allotjament «més en harmonia amb el medi ambient». De fet, Puy va voler deixar clar que en cap cas la seva voluntat és fer competència directa al sector hoteler: «Som un complement, oferim un entorn més natural, un tracte més personalitzat i un caràcter més rústic», va manifestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT